Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за защита от шума в околна среда, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов.

"За“ гласуваха 127 народни представители, 17 бяха "против“, а 10 се въздържаха.

Промените регламентират забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 8.00 часа (вместо до 7, както досега), с изключение на гари, автогари и аерогари.

За същия период се въвежда забрана за шумни дейности в обекти в близост до жилищни сгради.

Законът изисква озвучаването на откритите площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска еквивалентно ниво на шум над нормативно определените гранични стойности.

С промените размерът на санкциите се увеличава почти двойно. Общински мероприятия са освободени от въведените ограничения.

В законопроекта се определя редът за издаване на разрешителни за работно време от общините. Предвижда се РЗИ да издават становище като част от процедурата.

В периода със забрана контролът се възлага на МВР. Полицията ще има правомощие да прекратява нарушенията и да налага административните наказания.

Валери Симеонов подчерта, че за "шумов терор" вносителите залагат затваряне на обекта до 7 дни, докато за неиздаден касов е до 30 дни.

"Промените в Закона за шума няма да намалят туристите по Черноморието, напротив те ще се увеличат". Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти.

"Вече години наред българските хотелиери изплащат на чуждите туроператори огромни суми компенсации от жалбите на чужденци, които са били подложени на шумов терор по нашите курорти“, допълни той.

Вицепремиерът даде пример с Германия, където след 21.00 часа през лятото са забранени всякакви озвучавания на открито.

"Нищо ново не правим. Даже подчертавам, че няма кой знае какви промени в закона. Сериозните промени са в контрола“, отбеляза Симеонов.

По думите му сега той ще бъде възложен през светлата част от деня на РЗИ, а през нощта на МВР.

"По този начин правим закона действащ. Естествено вдигаме и глобите“, вметна вицепремиерът.

Според Симеонов промените втвърдяват и контрола по Закона за шума.

"Предложеният законопроект е свързан с изключително наболял проблем с въздействието на шума върху човешкия организъм. Десетилетия наред на този въпрос не се обръщаше достатъчно внимание. За съжаление нормативната база беше неосъвършена“, каза Симеонов.

Той отбеляза, че са излезли много нови данни за вредата на шума върху човешкия организъм.

"Изследване на Световната здравна организация от последния месец установява, че освен стрес, тревожности и психически увреждания, шумът има влияние върху сърдечно-съдовата система“, каза Симеонов. 

По думите му в България положението е по-тежко и това показват изследванията на авторитетни институции и лаборатории, които установяват, че над 40 % от децата в страната са с увреждане на слуховия апарат. 

От ДПС смятат, че правомощията за спиране на шума са от компетенцията на местните власти и предложенията не са в интерес на местния бизнес, те са само рестрикции.

"Законопроектът не е универсален и не може да бъде приложен еднакво във всички общини", подчерта Севим Али.

Симеонов отговори, че най-доволни от промените са именно кметовете.