Парламентът реши: Медиите задължително ще разкриват собствениците си

01 Ноември 2018 | 12:32
0 коментара
Политика

Доставчиците на медийни услуги - печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, както и дали това е лице, заемащо публична длъжност, и дали има влязла в сила присъда спрямо него. Това реши парламентът като прие окончателно промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.
 
Измененията са подготвени и внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хадим, Йордан Цонев и Велислава Кръстева.

 

 
ДПС предлага медиите да декларират пълното финансиране на дейността си

Освен действителния си собственик, медиите ще трябва да декларират и лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика. При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни. До 30 юни ще трябва вече да се декларира всяко получено финансиране в предходната година, както и неговият размер, защо е получено и от кого.
 
Кой кой е на медийния пазар и как се финансират медиите, пита Пеевски

Един от вносителите - Йордан Цонев, обясни на колегите си, че промените в закона целят не да правят ПР на който и да е, а да не позволяват България да бъде „клепана”.
 
Подкрепа за вносителите с мотива, че са били „амбициозни” дойде и от Данаил Кирилов от ГЕРБ. Не толкова убеден в ефекта от промените се оказа депутатът от левицата Антон Кутев.


Приетите окончателно промени налагат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно.

Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 000 до 15 000 лева за първо и от 20 000 до 30 000 лева за повторно нарушение.

Добавете Вашия коментар

TOP