Парламентът отхвърли ветото върху даренията за партиите

24 Юли 2019 | 11:32
0 коментара
Политика

Парламентът разреши окончателно партиите да получават дарения от бизнеса.

Това стана, след като 129 депутати обърнаха ветото на президента Румен Радев върху промените в бюджета в частта му за отвореното финансиране на политическите сили. “Против” бяха 84 народни представители, а един се въздържа. 

Така партиите ще могат да компенсират с отворено финансиране намалената на лев за глас субсидия. 

Според социалистите по този начин се узаконява корупцията и задкулисното финансиране. Крум Зарков предупреди, че така партиите ще служат на бизнес интересите, а не на интересите на народа, предаде Нова ТВ. Вие бълбукате, за да прикриете елементарния факт, че продавате политическата ни система, обвини управляващите соцдепутатът.

Публичността гарантира, че е открито финансирането, опонира по време на дебатите в пленарната зала Менда Стоянова от ГЕРБ. Шефката на бюджетната комисия посочи, че така всеки ще може да се информира как се финансира дадена партия. “По-прозрачно от това да направиш дарение и да се афишираш в публичното пространство, аз не виждам какво може да се направи”, заключи Стоянова. Тя упрекна БСП, че само негодуват, а не са излезли с работещи предложения. 

От ДПС защитиха предложението си, като не се съгласиха с мотивите за ветото на държавния глава. Според него от тях излиза, че от 1990 до 2009 партиите са погазвали Конституцията. Йордан Цонев обърна внимание на юридическия екип на президента да не го подвежда. Цонев посочи, че и до 2009 е било разрешено финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС беше категоричен, че отвореното финансиране с дарения не е противоконституционно. “Малко по-сериозно, когато боравим с такава сериозна правна материя!”, посъветва екипа на “Дондуков” 2 Цонев.

Добавете Вашия коментар

TOP