Парламентът жестоко посече всички, които вдигат ръка срещу мирни граждани

05 Април 2018 | 04:56
0 коментара
Политика

Нови поправки в НК срещу домашното насилие гласувани от парламента. Те бяха предложени от БСП и бяха приети на първо четене в зала със 152 гласа „за” и само един "въздържал се", пише Монитор.

Предвижда се нанасянето на средна телесна повреда от близък роднина или съпруг да се третира не като престъпление от частен, а от общ характер. В тези случаи наказателното производство ще се образува от жалба на пострадалия до прокуратурата, а не до съда, и няма да може да бъде оттегляна от подалото я лице. Залага се и по-тежък състав на престъпление и се въвежда се хипотезата за рецидив.  

Така ако дадено лице осуети съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие го грози затвор от 1 до 5 години. Досега санкцията бе до 3 години или глоба от 5000 лева..

 От БСП се мотивираха, че досега рядко се стигало до жалба в съда от старах на потърпевшите. По думите на Георги Гьоков пък у нас всяка 4-та жена е жертва на домашно насилие и това не е рядкост в българското семейство.  

Междувременно от ГЕРБ и Обединени патриоти дадоха да се разбере, че дадени текстове трябва да бъдат изгладени между първо и второ четене.

Критиките бяха срещу невъзможността да се прекрати досъдебното производство. Според патриота Християн Митев след като може да инициира проверка, то би следвало потърпевшия да може да прекрати проверката, особено ако отношенията между нея и подсъдимия са се подобрили в съдебна фаза, тъй като все пак ставало дума семейни отношения.
БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP