Паркът за танцуващи мечки е с ново работно време

07 Септември 2020 | 14:45
0 коментара
Общество

С ново работно време посрещна началото на месец септември Паркът за танцуващи мечки край Белица.

„От 1 септември, Паркът навлиза в есенния си режим на работа, като всяка година следваме този режим. На посетителите се позволява да  влизат от 12 ч. до 18 ч., като това се прави за да се позволи на мечките да се подготвят за зимния си сън“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на мечото селище, който уточни, че ако все пак се съберат повече посетители преди 12 ч., ще се намери начин да се реагира.

Продължава да няма екскурзовод

Заради коронавируса, все още няма екскурзовод, който да обслужва групите, както е било преди пандемията.

„За да не излагаме както хората, така и нас на риск, предпочитаме да допускаме посетителите поединично, тоест, без да сформираме големи групи и да намаляваме, колкото е възможно близките контакти, както между самите хора, така и между тях и екипа ни“ – уточни още Димитър Иванов.

Той припомни, че продължава практиката на три места в Парка да има екскурзоводи, които да обясняват на посетителите всичко необходимо за мечките и да отговарят на зададените въпроси.

Посетителският интерес тази година е по-голям

„Въпреки, коронавируса, посетителският интерес тази година е по-голям, в сравнение с миналата. Имаше дни, в които са ни посещавали по 1000 човека. Това е тенденция, която се наблюдава в цяла България, дори в цял свят. Ние наблюдаваме и други обекти, които са туристически дестинации, общо взето затова, че хората нямат възможност да пътуват навън, решиха да опознаят България. Това не е само български феномен, нашите колеги в Австрия и Германия също отчитат подобна тенденция“ – съобщи още управителят на мечото селище.

Мечките вече се готвят за зимния си сън

Подготовката на мечките за зимния сън е започнала още преди един месец.

„Някой вече си изкопаха бърлогите, други тепърва ще го направят. В края на месец септември ще започне и захранването, което ще приключи октомври месец и в края на октомври, мечките ще намалят своята активност, което ще доведе до затваряне на Парка от 1 декември“ – уточни Димитър Иванов.

Паркът ще отвори врати отново на 1 април, догодина. Затварянето на мечото селище през зимните месеци се прави всяка година, за да могат мечките спокойно да преживеят този, толкова важен за здравето им процес – зимна летаргия.

Състоянието на мечките е добро

Общото здравословно състояние на мечките е добро. Има случаи  , когато някоя от тях се чувства малко по-зле, защото те имат доста придружаващи заболявания, но служителите в Парка реагират навременно и адекватно, осигурявайки им специализирана медицинска помощ.

„Коронавирусът не им се отразява много зле въпреки, че имахме някой притеснения затова, как ще им се отрази, когато нямаме тези големи групи от хора, които влизат наведнъж, а имаме поток от хора, който в някой дни е от по 1000 човека. Това, което виждаме е, че мечките като чели се чувстват малко по-спокойни в този случай“ – коментира още управителят на мечото селище Димитър Иванов./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP