Паргов, БСП: Поставихме си за цел да търсим софийския Румен Радев

22 Октомври 2017 | 05:15
0 коментара
Политика

За първи път имаме държавно управление, което мисли през призмата на календарното полугодие, с хоризонт края на председателството – юни 2018-та година. А след това въпросът за предсрочните парламентарни избори ще стане отново актуален. Това заяви депутатът от БСП за България и председател на софийската организация на БСП Калоян Паргов.

Паргов участва в заседание на 13-та конференция на Софийската градска организация на БСП. Тя се провежда 6 месеца след предсрочните парламентарни избори, довели до трети кабинет „Борисов“ и в навечерието на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП.

Според него, въпреки че управляващите са в лоша кондиция, „победата на БСП на следващите, почти сигурно, предсрочни парламентарни, европейски и местни избори изглежда несигурна“.

„Алтернативата не е само да отстраним ГЕРБ от власт. Алтернативата е в това как ще направим държавното управление на България по-различно от сегашното, по-добро и по-справедливо“, каза Паргов.

Той смята, че не е достатъчно да се твърди, че БСП е различна от ГЕРБ.

„Трябва всекидневно да го доказваме с конкретни и проверими от хората дела. Има немалко важни и полезни неща, които софийските ни депутати, групата на съветниците и партийните структури правят, но те все още остават недостатъчно видими за хората и не убеждават мнозинството от столичани в способността ни да управляваме. Тази констатация може би изглежда несправедлива с оглед на усилията, които полагаме, но не бива да забравяме, че от значение е не какво мислим ние за себе си, а как хората ни възприемат и оценяват. Ние трябва да станем различни именно чрез способността и готовността да управляваме по друг, много по-добър от ГЕРБ начин, в интерес на хората. А оценката дали тази способност е налице, я дават гражданите. Тази оценка не се дава на партийните форуми“, добави лидерът на столичните социалисти.

Той предупреди, че ниската мотивация и слабата активност на структурите по места е предупредителен сигнал. Паргов призна, че съществува изолация на БСП като политически и идеен субект, и в столицата, и в страната. За да се преодолее тази изолация не е достатъчно да се направи механичен сбор от партии, стоящи в левия спектър - от крайно ляво до център-ляво.

„Нашата задача би трябвало да се състои не в монополизиране на лявото политическо пространство, а в утвърждаване на социалистите като естествени лидери на ляво мислещите и социално ориентирани хора“, каза той. Паргов се спря и на проблемите на местната власт и по-конкретно в столицата.

„София не е България, но София е умален модел на България и на управлението на ГЕРБ. Така, както има дисбаланс и неравенство в развитието на централната част на столицата спрямо крайните квартали, такъв е и дисбалансът между развитието на София и преобладаващата част от страната“, каза той.

„Не трябва да забравяме, че готвейки се за местните избори през 2019-та година, ще ни се наложи да се готвим, преди това, за редовни европейски, а и за евентуални предсрочни парламентарни избори. Това ни поставя в състояние на постоянна предизборна кампания“, отбеляза Паргов.

Затова и на срещата с партийните секретари на 9-ти октомври, заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова, си поставихме за цел да търсим софийския Румен Радев, който ще може да ни извади от политическата изолация, в която се намираме вече 28 години в София, каза още лидерът на столичните социалисти. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP