Папа Франциск заяви в края на посещението си в Ирландия, че родителите на хомосексуални деца не бива да ги осъждат, да пренебрегват ориентацията им или да ги изхвърлят от къщи, а вместо това да се молят, да разговарят с тях и да се опитат да проявят разбиране.

"Винаги е имало хомосексуални хора и хора със склонност към хомосексуализъм", коментира главата на Римокатолическата църква.

"Не осъждайте. Водете диалог. Проявете разбиране и дайте на детето възможност да се изрази", посъветва папата родителите на хомосексуални деца. "Такова дете има право на семейство", добави той.

"Толкова страдах, когато разговарях в събота с осем ирландски жертви на сексуални посегателства", каза папата пред журналисти в самолета, с който отпътува от Дъблин след двудневното посещение в Ирландия.

"Мисля, че трябваше да изслушам тези осем души. За мен това беше болезнено, но придружено от утешението, че мога да помогна за изясняване на нещата", каза папа Франциск.

Той добави, че "няма да каже нито дума" за документа от 11 страници с обвинения от бивш служител на Ватикана, че е прикривал сексуални посегателства и затова трябва да подаде оставка. Според папа Франциск журналистите трябва да прочетат внимателно документа и сами да решат дали е достоверен.