Паника в Югозапада: Река Струма потече мътнозелена, има умряла риба

03 Октомври 2019 | 10:35
0 коментара
Общество

Река Струма в района на земенското село Жабляно на 1 октомври е потекла бяло-зелена до тъмносива, сигнализират жители на района.

Според тях рано сутринта миризмата на сяра е била нетърпима. Веднага са подадени сигнали до РИОСВ, Басейнова дирекция и природозащитната организация по опазване рибата в язовир „Пчелина“. Този път институциите реагирали незабавно, като експерти от РИОСВ – Перник, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (БДЗБР) и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултура (ИАРА) извършили на 1 октомври незабавна проверка по сигналите. Сигнал за замърсяването на реката е подаден и от кмета на Жабляно, а според него водите на реката са „бяло-зелени“ и има умряла риба.

„При извършения оглед в участъка от село Жабляно до ВЕЦ „Пчелина“ в село Лобош е констатирано, че сигналът е основателен. Установено е, че реката е със светлозелен цвят, а при моста на пътя за село Лобош се усеща неприятна миризма. Не е открита умряла риба. В момента на проверката ВЕЦ “Пчелина“ е работел.
Взети са водни проби от Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). На място са измерени експресни показатели – рН, електропроводимост, разтворен кислород, температура. Резултатите не показват превишение на нормите за категорията на водното тяло съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води“, съобщават от РИОСВ – Перник за резултата от проверката,пише струмабг.

Въпреки постоянните сигнали на граждани за замърсяването на река Струма и язовир „Пчелина“ до момента освен констатации на институциите реални мерки за установяване на нарушителите няма.

Добавете Вашия коментар

TOP