Паника сред епилептиците в Благоевград! Родители на болни деца купуват лекарствата им от чужбина

16 Февруари 2019 | 17:49
0 коментара
Общество

16 станаха липсващите лекарства за деца с епилепсия у нас, информира председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. 

В момента родителите, чиито деца имат нужда от изчезналите у нас медикаменти, са принудени да ги търсят в чужбина за своя сметка.

Подобна е и картинката в Благоевград, алармираха в редакцията ни разтлевожени граждани.

Гергана Петрова, която е майка на 20-годишен младеж, страдащ от епилепсия, сподели, че без лекраствата синът й е обречен. „15 -годишният ми син е епилептик. Изключително съм обезпокоена, тъй като в аптеките в Благоевград почти не се намират лекарства за болеста", каза тя. 

Междувременно тя и бащата на болното момче са започнали да търсят варианти за доставка на лекарствата от чужбина, но се оказва, че както и у нас, препаратите се дава само със зелена рецепта, която обаче трябва да бъде издадена в съответната страна. 

Близките на болните са готови на всичко, за да се снабдят с лекарства.И въпреки, че в чужбина те са скъпи, това не ги спира. Опасенията им са само, че покупката му в различна страна от България няма да е лесна задача. 

По думите на председателката на Асоциацията на родители на деца болни от епилепсия, Веска Събева ново лекарство за неврологичното заболяване в България не се е появявало в последните 10 години. 

От ръководената от нея организация осочват като огромно изпитание и стигмата, с която все още нашите деца с епилепсия се сблъскват.

 "Листата на изчезващите медикаменти се увеличава и в същото време, като не влизат нови медикаменти в България, естествено, че лечението за някои тежки епилепсии и за някои синдроми отново е некачествено според мен. Нашата търговия продължава, даже сме я развили много добре, намерили сме аптеки, които могат да ни ги изпращат вече лекарства, за да не пътуваме в чужбина. Дори в Швейцария вече има аптека, която може да ни снабди и то на много прилични цени. Парите са за сметка на семействата. Няма как да ни се помогне по друг начин, а и ние няма да си оставим децата в състояние, в което те да не получат медикамент, който им поддържа живота", посочи Събева.

По думите й сред най-големите предизвикателства за децата с епилепсия остават медикаментите и приемането на тези деца: "Стигмата остава, за съжаление! Наскоро пак имах разговор с родител, който каза, че не приемат детето му в детска градина, защото сестрата не иска да дава медикаментите. Не знам докъде се стигна, имаше наредба в министерството на здравеопазването, която не позволяваше на медицинските сестри да поставят инжекция, да подават лекарства, защото това е работа на лекарите. Мисля, че тя си остана непроменена".

 "Не се мисли комплексно за нещата да се променят, а тръгваме на парче, но едно парче може да бъде препънато, защото много други не са променени", изрази съжаление Веска Събева.

Добавете Вашия коментар

TOP