Паника! Африканската чума все по-близо до България

12 юли 2018 | 13:27
2 коментара
Паника! Африканската чума все по-близо до България

Болестта Африканска чума по свинете приближава българските граници. Това стана ясно на провелото се заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия в Русе. 

Областният управител свиква спешно заседание заради Африканската чума в Румъния

Поводът за него беше влошената епизоотична обстановка в Румъния и опасността от навлизане на заболяването на българска територия. По време на срещата беше посочено, че към 4 юли тази година са отчетени 232 огнища на болестта в северната ни съседка, като последното е в Констанца, която е още по-близо до границата с България.

С цел предпазване и недопускане възникването и разпространението на болестта в област Русе бяха приети мерки, изискващи незабавното провеждане на заседания на Общинските епизоотични комисии, извършването на постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, незабавното информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари в случай на повишена смъртност при свините, както и незабавното информиране на официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на отстреляните диви свине при първична обработка. 
 

Сред мерките, които се предвиждат още са изготвянето и връчването на предписания на собствениците на свиневъдни обекти за стриктно спазване на мерките за биосигурност, извършването на инвентаризация на личните стопанства, отглеждащи свине за лични нужди в населените места от региона, както и засилен контрол на личния багаж на пътниците, идващи от страни с установена Африканска чума по свинете. 

Извънредна ситуация в село Кости. Убиват почти 400 домашни животни

Освен посоченото по-горе ще бъде необходимо от страна на Община Русе и Областно пътно управление да се предприеме почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и съответно поставянето на контейнери за смет.

Експерти  ще посетят засегнатите от болестта чума по дребните преживни животни райони на Ямболско

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе остава в състояние на повишена епизоотична готовност и в случай на влошаване на обстановката ще бъде свикано спешно заседание на комисията, на което при необходимост да се набележат допълнителни мерки за предприемане.


Вярно е! публикува:
12 юли 2018 | 18:40
Зад него и Цветанов му подсказва!
Ветеринар публикува:
12 юли 2018 | 18:20
От снимката си Бойко ни казва,че няма по-опасна от Борисовата чума,която ни е налазила.Африканската-ряпа да яде!

Добавете Вашия коментар!