Пандемията сви Коледните базари наполовина

02 Декември 2020 | 13:54
0 коментара
Култура

В София ограничиха работното им време заради нарушения на противоепидемичните мерки

Коледните базари ще работят с наполовина от капацитета си спрямо предишни години заради мерките срещу пандемията от COVVID-19, показа проверка на „Монитор“.

Само 8 са търговските къщички на традиционния коледен базар в Русе. Първоначалният замисъл бе павилионите да са 30, но заради тежката ситуация с коронавируса базарът тази зима е по-скоро за създаване на празнична атмосфера, отколкото място за масово веселие и покупки. Търговците в тези 8 къщички предлагат коледни аксесоари и стоки, има и храни и напитки.

Тази година базарът е разположен на ново място – на площад „Света Троица“ пред сградата на Операта и ледената пързалка. Монтирани са общо 12 къщички, като четири са предоставени с благотворителна цел. Движението е еднопосочно, за да се избегнат струпвания на хора, а охранители от общинското звено за обществен ред и сигурност следят за спазването на дистанция. Базарът ще продължи до 3 януари.

Заради констатирани нарушения, свързани с неспазването на мерките - като консумация на място и неспазване на дистанция, бе взето решение работното време на Немския коледен пазар в София да се намали до 20 ч. Софийският оперативен щаб разгледа и искания за провеждане на други събития на открито. Провеждането им се допуска само при гарантирано отстояние между щандове и ще се разрешава само продажбата на пакетирани хранителни стоки. Нa тeритoриятa нa oбщинaтa щe функциoнирaт три бaзaрa – в прocтрaнcтвoтo нa Грaдcкaтa грaдинa, в пaркa нa НДК и нa плoщaд Cлaвeйкoв.

При уcтaнoвявaнe нa нaрушeния и нecпaзвaнe нa въвeдeнитe прoтивoeпидeмични мeрки, пaзaритe щe бъдaт зaтвaряни. Засилените проверки на търговските обекти ще продължат, уверяват от местната управа.

Заради констатирани нарушения, свързани с неспазването на мерките - като консумация на място и неспазване на дистанция, бе взето решение работното време на Немския коледния пазар в София да се намали до 20.00 часа.

Софийският оперативен щаб вече разгледа и искания за провеждане на други събития на открито. Провеждането им се допуска само при гарантирано отстояние между щандове и ще се разрешава само продажбата на пакетирани хранителни стоки.

Засилените проверки на търговските обекти ще продължат, уверяват от местната управа.

Във Велико Търново коледният базар се намира в парка Марно поле в центъра на града. На него се продават всевъзможни неща, като се започне от коледни чорапки и рогата на елените на Дядо Коледа, мине се през дрехи, якета и шуби и се стигне до вкусни лакомства, мръвки и вино. За разлика от друга година обаче този път няма дегустация на място, а хората си ги купуват за въщи. Според организаторите от общината са взети всички мерки за безопасност на територията на базара. Движението се извършва в едно направление със спазване на дистанция от посетителите. На територията на базара се влиза задължително с предпазни маски. Преди да бъде отворен базарът, инспекторите от РЗИ са извършили проверка и са установили, че няма допуснати нарушения от страна на търговците. Базарът се открива официално днес, така следващите проверки евентуално биха били през следващите дни и седмици.

И в Шумен във вторник подреждаха павилионите, като в сряда вечерта ще започнат да работят 4 от тяхи без официално откриване със сувенири, подаръци и пакетирани лакомства.

Коледният базар на Добрич пък ще отвори врати идната седмица при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

По традиция и тази година в къщичките в центъра на града ще се предлага разнообразие от храни, подаръци и празнични украси. Посетителите ще могат да си купят картини, играчки, сувенири, сурвакници и картички, ситничарски, хлебни и сладкарски изделия; месни и млечни продукти, пакетирани и насипни шоколадови изделия, бонбони, ядки, плодове, мед, пчелни продукти, греяно  вино и други топли, безалкохолни и алкохолни напитки, коледни десерти, както и прясно приготвена храна.

Добавете Вашия коментар

TOP