„Панамагейт”: Мистериозни 3 млн. евро за жената и балдъзата на Брендо

20 Април 2016 | 23:12
0 коментара
Общество
Панамагейт”: Мистериозни 3 млн. евро за жената и балдъзата на Брендо

Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева

Мистериозна офшорка, регистрирана през октомври 2005 г. в Панама, е решила да отпусне 3,5 млн. евро на двете си български дружества през март 2007 г. Управителки на българските фирми по онова време са Моника Добринова – бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо, и сестра й Десислава Дишлиева, съобщава „24 часа”.

Парите, според решение на директорите на офшорката “Mountfield Properties” е трябвало да бъдат за „погасяват на дълговете към кредитори”. Кой стои зад офшорката благодетел, обаче остава тайна, защото акциите са безименни. Не е ясно и дали парите са пристигнали в България.
 
“Г-жа Дишлиева предпочита да не обсъжда тези въпроси”, каза адвокатката на Десислава Дишлиева Ина Лулчева. Коментар отказа и другата управителка на българските фирми по онова време - Моника Добринова.

Според “Документите от Панама” офшорната компания Mountfield Properties е регистрирана на 3 октомври 2005 г.

Акциите са безименни, а за номинални директори са назначени Джордж Алън, Ивет Роджърс и Кармен Уонг, които са директори в десетки други офшорни фирми.

На 11 май 2006 г. тримата директори се събират и решават в България да бъдат учредени две еднолични дружества с ограничена отговорност - “Дрийм Стоунс” и “Гранд Компликасион”. Едноличен собственик и на двете трябва да бъде Mauntfield Properties, а за управители според решението трябва да бъдат назначени сестрите Моника Добринова и Десислава Дишлиева. Като адрес за регистрация на “Дрийм Стоунс” и “Гранд Компликасион” е предложен бул. “Витоша” 21 в София. На същия адрес сега се намира бутиковият хотел Les Fleurs, който е на фирмата “Б.М.А. Трейдинг” ЕООД, еднолична собственост на Моника Добринова.

Решението на директорите на Mountfield Properties е изпълнено и дъщерните дружества са регистрирани в България.

Скоро след регистрацията на българските дружества директорите на Mountfield Properties вземат решение на 27 ноември 2006 г. да отпуснат без лихва 50 000 евро на едното българско дружество “Дрийм Стоунс”.

Няколко месеца по-късно - на 25 март 2007 г., директорите на Mountfiled Properties вземат ново решение - да отпуснат на българското си дружество “Дрийм стоунс” еднократно до 1 млн. евро без лихва, за да се разплати с кредитори от Швейцария, Великобритания, Ирландия, Франция, Люксембург, Лихтенщайн, Италия, Гърция и България. Гласува да отпусне до 3,5 млн. за 2 фирми, управлявани от жената и балдъзата на Брендо.

На същата дата съветът на директорите решава да отпусне други до 2,5 млн. евро на “Гранд Компикасион” със същата цел. Документите са заверени нотариално в Женева на 12 април 2007 г.

Загадка остава дали и колко от парите, гласувани от Mountfield, са стигнали да българските дружества, когато техни управители са били Моника Добринова и Десислава Дишлиева.

Дни след решението за отпускането на средствата бордът на директорите освобождава от длъжност и отговорност управителите на “Гран Компликасион” и “Дрийм стоунс” в България - Моника Добринова и Десислава Дишлиева и ги заменя с нов управител.

Решението на Mountfield Properties за отпускането на паричните суми на българските си дружества в размер на до 3,5 млн. евро почти съвпада с няколко други събития, които стават в София по онова време. След това мистериозната офшорка Mountfield Properties заживява нов живот. На 8 април 2008 г. номиналните директори са сменени с 3 компании, регистрирани в Кипър. Кой стои и зад новите компании - Atlas Alpha Services, Totalserve Management и Potassa Holdings, както и зад самата Mountfield Properties, отново остава загадка.

Двете български фирми на офшорката Mountfield Properties сменят собствеността си през август 2012 г., показва справка в българските фирмени регистри. Тогава са продадени на друга офшорка - “Каренин Лимитид”, от Британските Вирджински острови. “Каренин лимитид” прехвърля “Гранд Компликасион” на бизнесмена Димитър Миров през ноември 2012 г. Същото се случва с “Дрийм Стоунс”, но през 2013 Миров я ликвидира.

Десислава Дишлиева  и Моника Добринова са били управителки на двете български фирми през 2007 г., когато Mountain Properties гласува да им отпусне общо до 3,5 млн. евро. В средата е Брендо. Следователи откриват 3 млн. в сейф, ползван от Дишлиева. На 15 юни 2007 г. от клетка №649 в сейф на софийския трезор “Финтех” на бул. “Евлоги Георгиев" с протокол на Националната следствена служба са иззети 3 083 800 евро кеш.

Формално наемател на сейфа е жена, но собственик на парите е Десислава Дишлиева, балдъзата на Брендо, и на фирмата й “Пам Пропърти", която има хотели и недвижими имоти. Това обяснила самата тя в показанията си в досъдебното производство, образувано по случая.

Обискът е заради разследването за пране на пари срещу Брендо, брат му Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника и балдъзата Десислава. Следователите установяват и точната дата, на която парите са сложени в сейфа - 24 април 2007 г. - датата, на която е убита свекървата на Дишлиева Йорданка Запрянова.

Заради 3-те млн. евро, открити в сейфа на “Финтех” срещу Десислава Дишлиева започва ново разследване за пране на пари, отделно от това, по което сега е подсъдима заедно с Евелин Банев, Симо Карайчев и сестра си Моника.

Според обясненията на Дишлиева сумата, открита в сейфа през април 2007 г., е от сделки с недвижими имоти. Въпреки това от прокуратурата запорират 3-те млн. евро и ги вкарват в специална сметка в БНБ.

През февруари 2014 г. прокуратурата внася делото срещу Дишлиева в съда. То обаче е прекратено и е върнато на прокуратурата, защото тя не е запозната с материалите. Следва още един опит през май същата година, но резултатът е същият.

На 31 юли 2014 г. Софийският градски съд с определение връща парите на Десислава Дишлиева. Те обаче не излизат от специалната сметка в БНБ. Няколко месеца по-късно главният прокурор иска от Върховния касационен съд подновяване на делото срещу Дишлиева за пране на пари.

Така то отново се връща в софийския градски съд в края на 2015 г. Две заседания от него обаче са отложени, защото папките не са пристигнали в първата инстанция от ВКС. Следващото е насрочено за началото на май т.г.

Според Дишлиева парите, намерени в сейфа, са от продажба на недвижими имоти. По това време фирмата “Пам Пропърти” е собственик на сгради в идеалния център на София и в Студентски град. Чрез “Пам Пропърти” Дишлиева стопанисва и тризвезден хотел в София и друг, по-малък, в полите на Витоша. Тя твърди, че парите в сейфа са от дейността на фирмите. Разследването за 3-те милиона на Дишлиева се точи 7 г. В края на 2013 г. тя се възползва от промяна в закона, според която вечният обвиняем вече не съществува.

Дишлиева иска делото да влезе в съда или да бъде прекратено. Тогава Софийският градски съд дава три месеца на прокуратурата да напише обвинителен акт и той е готов на 28 февруари 2014 г. На 14 май е трябвало да я запознаят с материалите, но тя представя болничен лист за остър бронхит и препоръчано домашно лечение.

Разследването на прокуратурата така и не установява категорично произхода на 3-те млн. евро, открити в сейфа. Така делото срещу балдъзата на Брендо е прекратено на 31 юли 2014 г. На 17 октомври съдът връща със споменатото определение веществените доказателства в размер на 3 083 800 евро на Дишлиева и фирмата “Пам Пропърти”. Следва молба на Десислава Дишлиева да върнат парите, но това не се случва.

Трезорът, от който се иззети повече от 3 млн. лева през 2007 г.

Добавете Вашия коментар

TOP