Панама ще наказва страни и организации, които я сочат като „данъчен рай”

07 Септември 2016 | 08:40
0 коментара
Общество
Панама ще наказва страни и организации, които я сочат като  данъчен рай”

Панамският парламент одобри във вторник законопроект за прилагане на мерки срещу страни, които я сочат като „данъчен рай”.

Мерките - митнически, данъчни или имиграционни – са насочени срещу страни или международни организации, които обвиняват Панама, че улеснява укриването на данъци, или които вредят на търговските й интереси. Инициативата, подкрепена от правителството на президента Хуан Карлос Варела, бе единодушно одобрена на трето четене в парламента, където мнозинство имат дясноцентристите, и то във вида, в който бе предложена от вносителите.

Според този проект, "ответни мерки могат да се прилагат за държави, международни организации" или "всеки, който причинява щети на Република Панама", обяви в понеделник Адолфо Валдерама от парламентарното мнозинство. Все пак той каза, че "политиката на страната е да не се стига до тези крайности”. "В деня, в който ще трябва да се прилага този закон, това ще бъде едно от най-трудните решения за панамското правителство", добави депутатът. Проектът бе внесен, след като Франция включи Панама в списъка на данъчните убежища, и след това митнически спор противопостави страната на съседа й - Колумбия. Законопроектът, който трябва да бъде ратифициран от президента, има за цел и да накаже страни, които застрашават икономическите и търговските интереси на Панама. С тази законодателна подкрепа, панамското правителството ще може да предприема данъчни и митнически действия срещу дружества или чуждестранни продукти, както и да прилага миграционни ограничения по отношение на гражданите на такива страни.

Освен това правителството ще може да вдига данъците върху паричните преводи към тези страни, и да направи труден достъпа до публични търгове в Панама за компании от такива страни. Страната е сочена за данъчен рай, образ, който бе подсилен след публикуването на "Панамските документи” – така бе наречено изтичането на информация, която разкри как панамска адвокатска кантора създава офшорни компании по света, в някои случаи, за да се улеснят данъчните измами или незаконната търговия.

След избухването на скандала, властите в Панама бяха подложени на тежки критики от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за това, че не е реагирала достатъчно срещу укриването на данъци. Според депутата Адолфо Валдерама, ОИСР също може да стане обект на санкции. /АФП

 

Добавете Вашия коментар

TOP