"За разлика от други, аз нямам началници нито в България, нито в чужбина. Разбира се, имам само един началник и това е българският народ, който ме е избрал и на когото съм се заклел да служа.“

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Трявна, след като бе помолен да коментира думите на министър-председателя Бойко Борисов, че критикува само управляващите, а не и опозицията и че лидерът на БСП е негов "шеф“. 

"Критикувам там, където се вземат решения и се разпределят финансови средства. Ако започне и опозицията да го прави, тогава ще критикувам нея“, добави държавният глава.

Попитан за обявеното от българското правителство намерение да се поднови работата по отношение на АЕЦ "Белене“ и дали темата е била дискутирана при посещението му в Русия, държавният глава посочи, че реализацията на проекта няма как да се случи без участието на руските конструктори, които са произвели реакторите и гарантират ядрената безопасност и че въпросът е бил обсъден по време на работната му визита в Москва и Сочи.

"Що се отнася до вдигането на мораториума, приветствам го. Има заявен инвеститорски интерес и българското правителство има своите варианти и рационални идеи и нека да го оставим да събере необходимата информация, да проведе съответните преговори, да направи разчети, да ги представи и едва тогава да съдим рационален ли е проектът, безопасен ли е, изгоден ли е финансово за България и т.н. Затова призовавам да оставим правителството спокойно да си свърши работата“, посочи още Румен Радев.

Това не е първият път, в който премиерът нарича президента "държавен президент само на една партия".

"За мен президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам нищо, което да обединява, заяви Бойко Борисов преди месец, когато направи равносметка на едната година управление начело на трети кабинет. 

Според Борисов "престрелките от страна на Радев към ГЕРБ носили само вреда".