Военен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна снощи около 20.30 часа край Пловдив. На място загинаха двамата пилоти. Третият член на екипажа – бордният инженер, е настанен в стабилно състояние в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив с фрактури на глезена и на ребрата.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи инцидента като голяма трагедия.

Той изрази своите съболезнования към семействата и близките на загиналите кап. Пламен Пантелеев, 48 годишен, от Бяла Русенско на кап. Стоян Неделчев, 45 годишен от Елхово.

Първият от тях има над 600, а вторият - над 500 летални часа. Те са извършвали това упражнение не един път.

Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 м , а задачата е била спасителна акция. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Машината се завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата. Хеликоптерът е минал през основен ремонт в "ТЕРЕМ - Летец" през 2016 г. Приет е на въоръжение през октомври 1989 г. Никой от предишните екипажи, летели с него същият ден, не е съобщил за технически проблеми. Упражнението е било рутинно.

"Всичко е станало много бързо и пилотите не са имали възможност да подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос за техническа неизправност", заяви военният министър на съвместна пресконференция от Пловдив след полунощ с ген. Петьо Мирчев - зам. командир на ВВС, генерал Борислав Сертов - директор на Военна полиция, бригаден генерал Димитър Иванов - командир на 24-та база и ген. Андрей Боцев - началник на отбраната.

Преди това те проведоха близо двучасово съвещание в авиобаза Крумово, където стана инцидентът.

Третият член на екипажа – бордният инженер Алексей Каменов, е напуснал сам хеликоптера и е вървял стотина метра. Обмисля се дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София.

"Рано е да се говори още за причината за катастрофата", каза министър Каракачанов. Машината е 30-годишна, през 2016 година е минала основен ремонт, а до следващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя, авиобазата вече няма нито един действащ Ми-17, при положение, че общият им брой на въоръжение е пет.

"30 дни е срокът, в който експертната комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата", посочи ген. Борислав Сертов. "Работи се по няколко версии. Машината е прекалено сложна, за да може да се каже категорично какво е причинило падането толкова скоро след инцидента".

"Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително," каза министър Каракачанов. "Много политици се упражняват на тази тема и дрънкат глупости", добави той.

По правилник, до изясняване на причините за катастрофата, полетите в авиобазата ще бъдат прекратени.

Оказа се, че падналият хеликоптер Ми-17 е същият, който развя националния флаг на военния парад за Гергьовден тази година.

Това е вторият инцидент с военен хеликоптер в рамките на една година. На 9 юни 2017 г. военен хеликоптер "Пантер" катастрофира в Черно море по време на тактическо учение. При инцидента тогава загина пилотът майор Георги Анастасов. 

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования на семействата и близките на загиналите вчера двама военни и разпореди да бъде оказано пълно съдействие за лечението на ранения техник.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също изрази своите съболезнования на семействата и близките на загиналите пилоти.