Отървете се от комарите с тези 5 растения и една незаменима домашна рецепта

24 Юни 2018 | 08:57
0 коментара
Любопитно

Лятото често се превръща в ад заради набези от комари или други неприятни насекоми. На пазара има всякакви препарати и устройства, които обещават защита, но в повечето случаи те са скъпи, пълни с химикали и неефективни. Още повече, че може да се окажат вредни за здравето.

Какво да правим в такъв случай?

За да не хвърляте парите си на вятъра, потърсете естествената алтернатива. Има растения, които са в състояние да отблъскват насекомите, включително комари. Те може да се отглеждат в градината и в дома. Независимо къде ги засадите – гарантирате си наличието на  отлични репеленти.

Лавандула

Макар да е трудно да се повярва, че миризмата на лавандула може да бъде отблъскваща, но за комарите това е така. Лавандулата е и борец срещу молците. Може да изсушите нейните цветове и да ги поставите в килера или гардероба. В допълнение, растението успокоява, подобрява настроението и насърчава добрия сън.

Мента

Сама по себе си ментата има много силна миризма, за да се отървете от насекомите чрез нея е необходимо да натъркате откритите части на листата й. Прясната мента може да защити дома ви и от мравки и мишки.

Маточина

Силният лимонов аромат на това растение прилича на репелента срещу комари, наречен Цитронела. Той съдържа специални вещества, които отблъскват насекомите. Растението е подходящо за засаждане  в градината или на балкона, но имайте предвид, че то измества други култури.

Невен

Невенът е предпочитано растение, защото е непретенциозен, издържа на студено време и цъфти дълго. Но има и друга полезна функция – предпазва от комари. Растението може да се засади навсякъде, където пожелаете и ароматът му гарантира спокойствие от насекомите.

Босилек

Поставете бурканче с босилек върху масата за хранене и комарите няма да ви притесняват по време на обяд или вечеря. Той е отличен препарат против насекоми, както и чудесна подправка за много ястия. Между другото, растението помага и за облекчаване на сърбеж след ухапване от комар. Просто потъркайте няколко листа в ръцете и приложете на ухапаното място.

Домашна рецепта за спрей против комари

Набавете си бутилка с накрайник за разпръсване или пулверизатор. Ще ви е нужна билката хамамелис. Тя се продава в аптеките и биомагазините. Също така необходими ще са ви вода и етерични масла. От последните можете да ползвате някое от тях или в комбинация  - чаено дърво, лимон, мента, евкалипт, карамфил, лимонена трева или лавандула.   

След като сте си набавили всички съставки, смесете равни части от хамамелиса и водата и напълнете бутилката, от която ще нанасяте сместа върху кожата си. Водният разтвор ще пренесе етеричните масла върху кожата ви и миризмата им ще държи комарите надалече, а стягащите качества на хамамилиса ще помогнат за лечение на предишни ухапвания.  /Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP