Отварянето на моловете ще е една от последните мерки, които ще се отхлабват

11 Май 2020 | 14:25
0 коментара
Общество

Отварянето на моловете ще е една от последните мерки, които ще се отхлабят, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев преди началото на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси.

Запитан за евентуално отваряне на спортните зали, той увери, че "ще дойде времето и на спортните зали".

Министър Ананиев напомни да се спазват противоепидемичните мерки, да не се допуска близък контакт между хората в киносалоните и при събития на открито.

От днес, със заповед на министър Ананиев могат да се отворят киносалоните, библиотеките и др., като се допуска заемане на 30 на сто от капацитета на мястото.

Отварят музеите, галериите, библиотеките и кината

Парламентарната правна комисия заседава извънредно, за да гласува на второ четене промените в Закона за здравето. Текстовете уреждат мерките, които влизат в сила след края на извънредното положение, 13 май.

На заседанието присъстват министърът на туризма Николина Ангелкова, правосъдният министър Данаил Кирилов, председателите на ВКС и ВАС - Лозан Панов и Георги Чолаков, както и представители на други заинтересовани институции и организации.

Миналата седмица в пленарната зала със 125 гласа "за", и 69 въздържали се поправките бяха приети на първо четене. Според тях министърът на здравеопазването може да обявява извънредна епидемична обстановка. Освен това могат да се въвеждат временни противоепидемични мерки както в цялата страната, така и в отделни региони.

Отвориха заведения с градини и тераси

Здравният министър ще може да забранява влизането на чужденци в България, ще има право да ограничава придвижването на хора в страната и да затваря обекти.

Промените описват възможността за задължителна изолация и болнично лечение.
Прецизират се сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки. Част от тях се удължават с два месеца.

Предвижда се ползваният през тази година неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Допускат посещенията на самостоятелни плувни комплекси, но при строги мерки

Правителството предлага схемата 60:40, при която НОИ поема 60 на сто от заплатата и осигуровките на работниците, да продължи своето действие до 30 юни.

Няма да има национално външно оценяване за учениците в 4 и 10 клас, предвижда още законът.

Освен това до 13 юли няма да се налагат запори на банкови сметки на физически лица, върху заплати и пенсии. Няма да се извършват описи на вещи и недвижими имоти, собственост на граждани, освен за задължения за издръжка.

От 14 май спрените срокове по делата започват да текат. А месец по-късно изтичат сроковете по административни актове.

След края на извънредното положение длъжниците по договори за кредит вече ще плащат лихви за забава.

Добавете Вашия коментар

TOP