Отстрелването на олигарсите...

28 Май 2020 | 22:38
0 коментара
Общество

Миньо Стайков, Арабаджиеви, Баневи, Васил Божков, братя Бобокови...

 

Две неща свързват тези хора – те бяха начело в класациите „най-богатите българи“, а сега са обвиняеми и подсъдими. Преди се снимаха с политици, режеха ленти, редом до министрипремиери и президенти, сега са герои от сагата „Отстрелът на олигарсите“.

 

Никой от тях не е представител на „старите пари“. В България „стари пари“ няма, защото по исторически причини нямаме нито аристокрация, нито потомствена буржоазия. Богатството на всички тях е натрупано по времето на прехода. Времето, когато малцина забогатяха, а повечето българи с пот на чело се опитваха да запазят статута си на „средна класа“, добит по времето на социализма.

 

"Цената на т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци", написа в концепцията си за управление главният прокурор Иван Гешев. И както се вижда, я изпълнява.

Само загряваме. Това е само началото, очаквайте продължение“, заяви Гешев на 4 февруари след атаката по Васил Божков.

 

Първите „отстреляни“ бяха Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари.

 

На 31 август 2018 г. Специализираната прокуратура, ръководена тогава от Иван Гешев, влезе в офиси в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския "Марица". Поводът бе разследване на престъпна група за данъчни измами и пране на пари. Открити бяха милиони в куфари, сейфове, шкафове и кутии за обувки

 

По това време семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви не бе в страната, а в Испания. През март м.г. бяха арестувани, а по-късно и екстрадирани.

 

На 22 януари Антикорупционната комисия внесе искане за отнемане на имущество на обща стойност над 380 милиона лева срещу пловдивското семейство, прославило се с натрупано богатство разкош, стигащ до кич. Държавата настоя да им бъдат отнети 5 хотела – по един в София и Свети Влас и три комплекса в Елените. Върху всичките са наложени възбрани.

 

Фамилията е известна с всички екстри за луксозния си живот – Арабаджиев е първият български бизнесмен с два частни самолета. Марковите коли на този „крилат“ фон бледнеят.

 

Преди 1989 г. и Ветко, и Маринела са средностатистически граждани на социалистическата република. Тя е завършила педагогика и международен туризъм, той е финансист в месокомбината в Пловдив. Според Комисията по досиетата Арабаджиев е свързан с бившата Държавна сигурност. Но как, не е ясно, защото през 1994 г. досието му е унищожено.

Бизнесът на Арабаджиеви започва по прословутия Указ 56.

 

Възход и падение за Миню Стайков

 

Почти по същото време, когато е проведен ударът срещу Арабаджиеви, прокуратурата „отстрелва“ и още един бос - алкохолния Миню Стайков.

 

На 5 септември 2018 г. спецчасти влизат във „Винпром Карнобат” и офисите на „Сис Индустрийс”. Същия ден Миню Стайков е арестуван.

Разследването е за същото - престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления, пране на пари и държане на акцизни стоки без бандерол.

 

Интересното в случая с двете бизнес фамилии Арабаджиеви и Стойкови е, че известно време бяха сродници. През 2011 г. Миню Стайков ожени сина си Стайко за Александра - дъщеря на Ветко Арабаджиев. Но след три години младите се разведоха.

 

Преди 1989 г. Стайков също е редови гражданин – електротехник, който по-късно завършва икономика. Но с усет към бизнеса – казват, че още по времето на соца припечелвал добре, като снимал сватби на видео.

По-късно, като крупен алкохолен бос, твърди, че детството му в родния Карнобат е минало по лозята. С други думи – не се учудвайте, че сега имам 26 000 декара.

 

И Стайков като Арабаджиев прохожда в бизнеса по Указ 56. После започва да внася алкохол за хотелите по морето.

 

Името на “СИС Индустрийс” многократно е замесвано в скандали около незаконно производство на алкохол. Още по времето на кабинета “Костов” фирмата бе нарочена като участник в контрабанда на спирт. Тогава беше проведена прословутата операция “Градус”, но след едно дарение от Миню Стайков на фондацията на Елена Костова “Бъдеще за България”, нещата утихнаха. Стайков твърди, че е дарил 15 000 лева, но според други източници ставало дума за над 40 000 лева, както и стоки в натура – брашно и захар.

 

През 2005 г. пресцентърът на МВР съобщава за акция в офиси и помещения, ползвани от “М. С., по прякор Апаша”. Оттогава прозвището му се лепва трайно. Последици от тази акция обаче няма.

 

Не е известно Стайков да е свързан с ДС, но пък снимките му с видни политически фигури, като президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, може да види всеки в интернет.

 

Комсомолецът Николай Банев – пример за бандитска приватизация

 

На 26 октомври 2018 г. във френския град Ница са арестувани собственикът на "Полимери" - Девня Николай Банев и съпругата му Евгения.

 

Както и при другите две олигархични фамилии, Баневи са разследвани за данъчни престъпления, пране на пари и документни измами.

Тогава Иван Гешев обяви престъпленията на Баневи за пример за бандитската приватизация. От МВР разпространиха при претърсването на името на Баневи снимков материал, който обществеността с парвенюшки лукс и разточителство.

 

Червеният произход на Банев е доказан, преди 1989 г. той работи в централния апарат на ЦК на ДКМС.

Но след промените уверено тръгва по пътеката на бизнеса. През 1990 г. създава една от първите частни фирми в България. Фирмата тръгва като една от първите охранителни фирми в Хасково. Учредители са Николай Банев и Росен Араклиев, син на командира на партизанския отряд „Асен Златаров“ Иван Араклиев, и полк. Костадинов. През 1990 г. основава и фонда „АКБ Форес“, чрез който участва в масовата приватизация. Купува активи с 3,5 милиона щатски долара, взети назаем от чешката „Форестинвест“.

 

По-късно фонда се преобразува в „АКБ Форес – Българска инвестиционна група“ АД, която притежава акции и дялове в повече от 130 търговски дружества на територията на България, Русия, Швейцария, Холандия, Северна Македония. Според различни източници състоянието на Николай Банев възлиза на повече от 1 млрд. лв., разпределено в ценни книжа, акции, съучастия, недвижими имоти и други.

Сред най-известните му предприятия са „Полимери“ - Девня, курортът „Русалка“, къмпингите „Градина“ и „Каваци“.

 

Най-мащабният удар – Васил Божков

 

Най-мащабен обаче е ударът срещу хазартния бос Васил Божков, сочен за най-богатият българин с активи на стойност между 1 и 3 милиарда лева.

 

За разлика от Банев, неговото богатство не е натрупано от приватизация, а от хазарт и финансови операции. Божков няма „червено“ минало, не са известни и връзки с Държавна сигурност. Напротив, когато филмите му бяха ударени, един от иззетите документи бе полицейската му регистрация за нелегален хазарт от преди 89-та година.

 

Акция на прокуратурата и полицията в сградата на „Нове Холдинг” бе на 29 януари 2020 г. При нея бяха описвани и иззети предмети от колекциите на Васил Божков. Специализирана акция бе проведена и в резиденция „Витоша“.

Божков бе обявен за издирване, като междувременно му бяха повдигнати 7 обвинения. Преди дни обвиненията на бизнесмена станаха 18. Според държавното обвинение той е ощетил хазната с почти 700 млн. лв.

 

Интересно е, че ролята на вестоносеца, носещ лоши новини, за Божков изигра лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

 

Когато Симеонов заговори за ограничаване на хазарта, едва ли някой предполагаше, че нещата ще стигнат дотук. Още през май 2018 г., Симеонов атакува „масовото търкане на талончета“. Анонсира и законопроект, с който да се забрани масовото разпространение на билети, фишове, талони и пр. като се ограничава само до обектите с издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта - т.е. игрални зали, пунктове за залагане, казина, бинго зали и пр.

 

Политикът въстана и срещу телевизионните реклами, показващи новозабогатели милионери с талонче в ръка.

 

По това време Симеонов е вицепремиер. Той публично обяви, че се е срещал с Васил Божков.

Не правя срещи на тъмно, в заведения, кафета, офиси и мазета. Приех г-н Божков в Министерски съвет, беше официално записан на входа, поинтересува се дали може написаните от мен текстове за забрана на рекламата на хазарт да се променят и си тръгна разочарован“, написа Валери Симеонов във Фейсбук.

 

Симеонов не се обиди на ГЕРБ, че законопроектът му бе две години поставен на трупчета, казва, че сега му дошло времето.

 

Най-богатите русенци – братя Бобокови

 

Последните засега отстреляни олигарси са братята Бобокови.

На 28 май сутринта жандармерия влиза в административната сграда на фирмата им „Приста ойл“.

 

Братята Атанас и Пламен Бобокови са сочени за шести по богатство в България. И в тяхното потекло се проследява „червена нишка“. Приличат на Божков по това, че имат частни колекции, с останалите се родеят по луксозните си навици. Божков живее в бивша резиденция на Тодор Живков, Пламен Бобоков – в къща в Русе, паметник на културата.

 

Кой ще е следващият?

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди – след първи удар, идва втори, трети ...

 

А и главният прокурор трябва да изпълни обещанието си - да осветли тъмната страна на прехода, довел до обедняването на милиони българи за сметка на шепа новобогаташи.

 

Така завършва „световната слава“ за едрите български бизнесмени, хора с амбиции да се месят в политиката или покрай полотиката да правят бизнес и да трупат богатство.

Днес кой си спомня, че в края 1993 г. в пловдивския ресторант „Ритора“ тринадесет видни бизнесмени учредяват Г-13. Организация, чрез която бизнесът за пръв път загатва за амбициите си да диктува политиката.

Двама от тях – Илия Павлов и Емил Кюлев отдавна са покойници, покосени от куршуми на наемни убийци. Дирите на други двама – Красимир Стойчев и Валентин Моллов, се загубиха. Добромир Гущеров се оттегли в Австрия.
Васил Божков също бе от тях. Сега се укрива в Дубай.

 

Братя Бобокови са на път за ареста.

Да се готви следващият.Eпицентър

Добавете Вашия коментар

TOP