Отстраниха шефа на "ПУДООС" Галина Симеонова, не подписала проект за корекция на дере в с. Корница, община Гоце Делчев

30 Юли 2014 | 18:10
0 коментара
Общество

Броени часове преди оставката на кабинета „Орешарски“ министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов е освободил шефа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) Галина Симеонова. Дружеството е възлова структура в екологията и оперира с милиони левове. В него постъпват всички санкции, продуктови такси, както и приходите от инсенератора в Александровска болница, с които се финансират проекти в областта на водоснабдяването, биоразнообразието и други.

Галина Симеонова е назначена на поста през 2010 г. по времето на ГЕРБ. Преди седмица новият министър на екологията променя длъжностната й характеристика. Според нея постът може да бъде зает от специалист с магистърска степен по икономика, а Симеонова е инженер.

Истинската причина за отстраняване на шефа на ПУДООС е друга, твърдят неофициално от екоминистерството. Симеонова не се е съгласила да подпише проект за корекция на дере в с. Корница, община Гоце Делчев, на стойност 1,8 млн. лв. Проектът е разработен през 2007 г., но по-късно е замразен. Той е от групата на т.нар. раздути обекти, които бяха спрени при идването на ГЕРБ.

Кмет на с. Корница е Рамадан Бялк от ДПС. От същия край (с. Абланица) е Алиосман Имамов, заместник-председател на парламентарната група на ДПС.

По време на тройната коалиция ПУДООС бе наричано „касичката на властта“. От дружеството бяха финансирани 600 проекта за ВиК и пречиствателни станции. ГЕРБ спря 280 проекта и ги даде на прокуратурата с мотив, че са силно раздути.

Уволнението на Галина Симеонова не е единствената кадрова промяна в Министерството на околната среда, извършена в 12 без 5.

Преди десет дни Цветан Енчев напусна поста шеф на политическия кабинет и на негово място бе назначен Александър Несторов. След кадрова въртележка нов директор има и спряната програма „Околна среда“, която ще се ръководи от Спиридон Александров.


Освободената Галина Симеонова:

Действията на министър Анастасов са неморални

„Действията на министър Анастасов са неморални, много съм обидена“, каза за „Преса“ Галина Симеонова. Тя не пожела да разкаже повече подробности, но съобщи, че на мястото й е назначена Мария Лазарова, която доскоро бе финансов директор на Оперативна програма „Околна среда“.

В момента в ПУДООС се изпълняват договори за около 100 млн. лв. Това са проекти за ВиК, депа и пречиствателни станции. 60-70 млн. лв. обаче стоят свободни и могат да бъдат похарчени до идването на служебен кабинет.

Мария Лазарова е дипломиран магистър по стопанско управление от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е назначена за шестмесечен срок, докато се проведе конкурс за шеф на ПУДООС./ПРЕСА


 

Добавете Вашия коментар

TOP