Отстраненият от ръководството на ДПС депутат Муса Палев се спасява от политическа изолация, като се кандидатира за кмет на Белица

12 Февруари 2015 | 07:03
0 коментара
Общество

Бившият областен управител на Благоевград Муса Палев, който в момента е народен представител в 43-то НС, се готви да се кандидатира за кмет на община Белица през есента, това съобщи за „Струма“ източник от ДПС. Неочакваният политически ход бил свързан с тоталната политическа изолация, в която Муса Поалев изпадна в собствената си партия, след като категорично отказа да отстъпи мястото си в парламента на третия в листата за Благоевградска област, бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев.

Както е известно, на последните парламентарни избори през 2014 г. Палев събра 4835 преференциални гласа, което автоматично го вкарва в парламент като №2 в листата, измествайки смятания за сигурен Ахмед Башев. Това му навлече куп неприятности и той бе подложен на жесток натиск да се оттегли. Заради неотстъпчивостта му първо бе изключен заедно с колегата си Гюнай Хюсмен от Разградско в края на ноември миналата година от ПГ на ДПС. Тогава мотивите на партийното ръководство за наказателната мярка бяха, че двамата не са спазили политическото обещание за неизползване на преференциалния вот, или отказ от депутатско място, ако такъв вот бъде осъществен в тяхна полза.

Така Палев и Хюсмен останаха в 43-то народно събрание като независими народни представители.
Пред „Струма“ тогава Палев бе категоричен, че по време на предизборната кампания не е работил преференциално. „В нито едно населено място не съм призовавал хората да гласуват за мен, а за политическата сила, която представлявам, и това може да се докаже по безспорен начин. Всичките ми изяви са документирани и заснети“, допълни той.

По думите му това, че не е депутат от ДПС, по никакъв начин не влияе на работата му в парламента. „В прекрасни взаимоотношения съм с колегите от ДПС, но моята водеща цел е да защитавам интересите на жителите на Благоевградска област, които са гласували за мен“, каза още Палев.
ДПС изключи от парламентарната си група Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради нарушен политически ангажимент и неджънтълменско поведение.

 Само преди няколко дни бе обявено, че Муса Палев е изключен и от ръководството на ДПС. Решението е взето на заседание на Централния съвет на партията. „Това е последващ акт след отстраняването ми от парламентарната група на Движението за права и свободи и в него няма нищо смущаващо“, коментира Палев. Той поясни, че депутатите от ПГ на ДПС по право участват и в централния съвет. Бившият областен управител обаче си остава редови член на движението.

Да стане кмет на родната си община Белица е добър тактически ход Муса Палев да оцелее в политиката. Ако го изберат, на негово място депутат в 43-то НС наистина ще влезе ползващият се с големи протекции в ЦС на ДПС Ахмед Башев, заради когото бяха взети тези безпрецедентни мерки срещу честно избрани народни представители на движението. Пред Палев има два варианта - единият е да бъде издигнат от структурите на ДПС в своята община за кметското място, а вторият е, ако не получи доверие на съпартийците си, да се кандидатира като независим, какъвто е в момента и в парламента. Заради множеството събрани през настоящия и през предишния си мандат негативи почти сигурно било, че неговият вуйчо Ибрахим Палев нямало да се кандидатира за нов мандат, така че рискът да се стигне до родова война в община Белица ще бъде избегнат напълно, довери човек от ДПС.

Добавете Вашия коментар

TOP