Отстранен от ОБС за конфликт на интереси разложки съветник пълни стопанство с 900 000 рибки, фирмата му снабдява социални и детски заведения

03 Февруари 2019 | 12:33
0 коментара
Бизнес

Мощната разложка фирма „Био хоризонт” ООД, която снабдява с риба местните социални и детски заведения след спечелена обществена поръчка за 142 170,96 лева, разширява сериозно бизнеса си.

Тя обяви намерение да инсталира преносими кръгли басейни от полипропилен в рибовъдното си стопанство „Пирин“, които ще напълни с огромно количество зарибителен материал. Става въпрос за  800 000 броя дъгова пъстърва, 15 000 броя сьомгова пъстърва и 75 000 сивена, които сериозно ще вдигнат производствения капацитет на стопанството. В момента в него се отглеждат едва 36,4 т риба.

„Пирин”, който включва ферма с риболюпилня, склад, гараж и 6 басейна с обща площ от 50 дка, бе нает от фирма „Био хоризонт” през 2012 г. от Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България, срещу 1500 евро месечен наем. Миналата седмица пък УС на сдружението реши да приеме предложението от наемателя за удължаване на срока на действието на договора за наем с още 18 месеца, което вероятно е послужило като стимул за разширяване дейността на стопанството, макар че едва ли 18-те месеца ще стигнат за достигане максимума на производството.

Въпреки че в Разлог „Био хоризонт“ ООД се свързва главно с името на управителя му Радослав Кирев, от 2 години тя всъщност е собственост на 3-ма съдружници – Кирев, Николай Тумбев и Захари Беличенов. В групата Беличенов участва с най-голям дял от скромния уставен капитал от 1000 лв. – той е внесъл 520 лв. Освен с „Био хоризонт“ ООД името му се свързва с още 6 компании, в половината от които е бивш или настоящ съдружник на синовете на екскмета на Разлог Любен Татарски.

Например в Бизнес център „Места”, чийто едноличен собственик на капитала от 15 октомври 2018 г. е Валери Любенов Татарски, З. Беличенов е бил управител през 2015-2016 г.

Беличенов е известен още и като инициатор през 2011 г. на протестите в подкрепа на строителството в Пирин,  както и с отстраняването му по съдебен път от съветническото място в ОбС, което заемаше миналия мандат.

През 2014 първо Административен съд – София, а после и ВАС го лишиха от съветническия пост след решение на Комисията за конфликт на интереси, според която в разрез със закона той е гласувал д-р Божидар Велев да стане управител на местната МБАЛ въпреки близките роднински отношения между двамата./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP