Отпускат още 5 млн. за подпомагане на културата и изкуството

11 Май 2020 | 14:17
0 коментара
Бизнес

"Разрешава се посещението на кина, галерии, музеи, библиотеки. Това са добри новини и знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритум и знак за духа на работещите в тези сфери. Освен тези мерки ще има нови за подпомагане на културния сектор в страната".

Това каза на извънреден брифинг в МС министърът на културата Боил Банов. Можете да го проследите ТУК. Ето какво още обяви той:
 
"Досега държавата пое средствата по всички държавни културни институти. Гарантира заплащането им независимо от намаления или нулев обем на работа до 6 месеца след извънредното положение. Няма намаление или ощетяване на хората, занимаващи се с култура и изкуство. Има средства и за археолозите за проучвания и разкопки, за производство за филми също.
 
Допълнително разписахме мярка със заделени 2,5 млн във Фонд Култура за най-засегнатите самоосигуряващи се творци - 3 минимални работни заплати с осигуровките към тях, безвъзмездно. Над 1000 лица са кандидатствали, ще сортираме тези, които изпълняват критериите.
 
Преминаваме към мерки за укрепване на дейността на свободните творци и организации, неправителствените също, целия сектор свободни артисти. Артист обединява актьори, режисьори, сценографите, певците, танцьорите, всички работещи в сферата.
 
Министерството на културата ще подкрепи още с 5 млн. артистите. Пускаме програмите, за да могат да ги работят. Те са за подпомагане на:
 
Нови театрални постановки  - 500 000 лв.
Музикални и танцови спектакли - 500 000 лв.
 
Даваме 500 000 лв и за проекти в областта на виз изкуства. Още 800 000 лв. ще дава програма за разпространение на музикални и танцови готови продукти. Ще има и захранване на фонд Култура със структурна подкрепа в размер на 2,2 млн. лв. Тя е за най-пострадалите бизнеси като малките авторски кина, 700 000 за фонд Култура, грантове за единични артисти. Над 7 млн. лева се разпределят през норвежка програма за свободни артисти и неправителствени организации за съвременни изкуства. Ще има и други мерки, работи се още".

Добавете Вашия коментар

TOP