Отново пъстрите и атрактивни "Културни вечери традиции и изкуство" ще радват гостите на Банско

10 Юни 2019 | 10:06
0 коментара
Култура

Ако не знаете какво значи бушле, разбой, шушони и как се везе, то в Банско може да научите.

Лятото в планинския град отново е привлекателно за хора от цял всят, които искат да се насладят не само на красотата на Пирин, но и да усетят духът на Банско.

За поредна година Общината се е погрижила да впечатли своите жители и гости не само с модерна инфраструктура, но и с живи традиции, предаващи се от поколение на поколение.

От юли до септември всеки може да се докосне до старите бански занаяти, които са били част от бита и ежедневието на банскалията.

Както всяко лято, така и сега, Ларгото пред Посетителския информационен център се превръща в работилница за занаяти, където местните майстори ще показват своите умения и ще учат любознателните гости на града.

Още на 5-и юни програмата за демонстрация на бански занаяти започва с дърворезба. Показно ще се демонстрира и как се прави така нареченото бушле, как се плетат топли шушони за студените планински дни, как се пресуква и тъче, как се преде и везе.

Всеки ден, до 24-и септември, лятото ще бъде изпълнено с информационни разходки до историческите места край Банско, в музеите, толкова богати и интересни. Ще има уроци по тамбура и народни танци, а от 18 ч. - панорама на филми.

Посетителският център пък е изцяло зает с разнообразие от изложби, показващи банските творци и не само.

Здравка Русева, Сашка Рупчина, Ваня и Георги Янчовичини, Райна Барякова, Константин Икономов са малка част от имената, чиито произведения са национално признати, но коренът им идва от Банско.

И на фона на всички тези събития, тече пъстрата програма от концерти и фестивали, подслонени в полите на Пирин, където модерното и традиционното туптят в едно сърце!

Добавете Вашия коментар

TOP