Отмина една година от смъртта на великият актьор и певец Николай Кимчев

03 Февруари 2019 | 21:34
0 коментара
Общество

 Талантливият  актьор и певец почина на 3 февруари 2018 г. в „Пирогов“ - близо месец лекарите в София се бориха за живота му, след като инсулт го прикова на легло в кома.

Николай Кимчев е роден на 14 декември 1952 година в село Ораново, по-късно обявено за квартал на Симитли. През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство”, в класа на професор Димитрина Гюрова. От 1 юли 1979 година е в трупата на Драматичен театър  „Никола Вапцаров“, а два мандата  е и негов директор.

Много десетки са ролите, които той е изиграл на сцената в Благоевград, най значимите от които са: Манчо Вагарджиев във „Вражалец“, Буланов в „Лес“, Тезей в „Сън в лятна нощ“, Алексей в „Оптимистична трагедия“, Миша Земцов в „Жестоки игри“, Юсуф в „Чудо“, Живко в „Майстори“, Драгоданоглу във „Полите на Витоша“, Стамболов във „Величието и падението на Стефан Стамболов“, Димитър Общи в „Тайната вечеря на Дякона Левски“, Лазар в „Лазарица“, Авел в “Игра на живота и смъртта в пепелната пустиня” , Президентът в “Коварство и любов”, Куцар в “Албена” , Божо в “Двойно дъно”, Шпигелберг в “Каролина Нойбер” , Осип в “Ревизор”, Еди в „Побъркани от любов“, Станчо Квасников в “Службогонци”, Оргон в “Тартюф”, Рампо, Кумът и г-н Харизан в “Чернодрински се завръща у дома”, Бащата в “Змейова сватба”, Кармело и Фигурела в “Утешителят на вдовици”, Дядо Горио в „Човешка комедия”, Сидоров в „Делото, Немтур в „Гласовете ви чувам”, Кметът във „Вражалец”, Следователят в „Страшният съд“, Цочев в „Двубой”, Божил в „Женско царство”, Златил в „Боряна”, Старият Герак в „Гераците”.

Николай Кимчев е участвал в различни кино и телевизионни продукции като:  „Прилив на нежност“, „Време разделно“, „ Кмете, кмете“, „Жребият“, „Леталото”, „ Голямата игра” „Бронзовата лисица”, „Веществено доказателство” и  „Воевода“.

На Сретение Господне ни събра на последната си спирка от житейския си път Николай Кимчев.

На 3 февруари отбелязваме eдна година от кончината му. От небесния свод се вглежда в нас сега и пита : "Съпруго Тони, синове мои Яне и Станиславе, сестро Магде, брате Иване, мои съселяни, мои зрители и слушатели, приятели мои, какво добро сторихте, каква любов раздадохте в света?"

Колето, Кимата живя с вярата, че доброто трябва да е винаги с нас. Той ни каза: "Вярвам, че доброто у човека е повече, отколкото лошото. Вярвам, че в света, въпреки разхайтения ни живот, има любов и тази любов е между хората, тя е в това, което обичаме да правим. Ние сме живи, защото сме влюбени, не самовлюбени, а ВЛЮБЕНИ. Тази любов, когато се превърне в отдаване на другите, има огромен смисъл. Тогава има смисъл да живееш по-дълго и да предаваш своята любов на другите...".
Николай вървя път към доброто, към човещината.
Благословени сме, че сме видяли, чули и усещали човека Николай Кимчев.
Възвисени сме, защото той е бил и Е с нас!
Той зася у нас семена за доброто, красотата, любовта защото знаеше как се оре и пои земята, как с любов и отговорност се прокарва път, как се създават семейство, дом, деца. Знаеше Николай и можеше да е верен и всеотдаен към род и другари. Беше и до века в мислите ни той ще е страдалец за сбъдването на човечността.
Величието на Николай беше в отношенията му с хората. За хората посвети живота си и цялото си актьорско творчество.

Николай не живееше в изкуството – той гореше, светеше, за да остане у нас като символ на светлината. Да, у него туптеше сърце от светлина!
От небесния театър днес Николай ни праща стария български благослов:
Да е Светлина в душите ни!
Да е Слънце пътят ни!
Да е вдигнато челото ни!
Да тежи думата ни!
Да е Огън в огнището ни!
Да са от Радост сълзите ни!
Да е верен другарят ни!
Да е споделена обичта ни!
Да е Мъдрост в избора ни!
Да е здрав коренът ни и да пребъдат рожбите ни!
Да бъде!
Амин!

Добавете Вашия коментар

TOP