Отличие! Кукерите от кв. "Струмско" в Благоевград грабнаха специалната награда на кмета на Симитли Ап. Апостолов!

13 Януари 2018 | 20:47
0 коментара
Култура

Специлната награда на кмета на община Симитли Апостол Апостолов по време на фестивала "Симитлия - Древната земя на кукерите"  бе връчена на квартал Струмско, Благоевград.

По – рано днес, те подариха специален колаж от снимки от техни участия на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ през годините.

Това се случи по време на дефилето, което те направиха в рамките на маскарадните игри. 

Кукерската група от кв. Струмско Благоевград се представи пред жителите и гостите на община Симитли с „Посрещане на сурвакарите от чорбаджиите”, както и характерните типажи за областта – старци, кукери и други атрактивни роли от старото и новото време.

Групата на кв.Струмско, гр.Благоевград, с ръководител Венцислав Лудачки се състои от 200 участници и впечатли публиката с цялостното си представяне. 

Сурвакарската група на най - големия квартал в Благоевград е създадена от самото заселване на района от околните села. В миналото района е бил известен с провеждането на сурвакарските шествия в община Благоевград и региона. 

Има множество участия в община Благоевград, град Разлог, град Симитли, Момин проход и международния фестивал на маскарадните игри в гр. Перник, където за 2011г. получава Златен медал за най-атрактивна група, за 2012 година присъдена награда Златната маска, за 2013 – сребърен медал за атрактивност от Югозападна България, за 2014 година – Първо мяасто за най-атрактивна група. 

През 2013 год. групата взема участие в кукерски фестивал “Кукерландия” гр. Ямбол, където спечели първо място.

На 05.01.2014 год. групата спечели наградата за най-добра композиция в Благоевград. 

Уникалните и красиви кукерски облекла на групата бяха забелязани и харесани  не само в България, но и в чужбина.

През 2015г. кукерите от сурвакарската група бяха специално поканени от световноизвестната метъл група „Рамщайн” и взеха участие в заснемането на музикален клип към новия  албум на групата.

Добавете Вашия коментар

TOP