Отхвърлиха иска на бопджията Петър Кънев задържан с белезници в кабинета си

13 Март 2019 | 15:57
0 коментара
Криминално

Антимафиот от Благоевград иска да осъди МВР затова, че е бил държан с белезници повече от 10 часа.

Служителят от сектор БОП Петър Кънев иска 9800 лв. обезщетение за преживяното унижение, неудобство, психически стрес и физическа болка, докато е стоял задържан. Съдът обаче отхвърли жалбата му на първа инстанция.

Кънев бе арестуван на 1 юни 2016 г. в кабинета си, в 11,45 ч, от служители на "Вътрешна сигурност". Това стана при акция срещу сводника Мартин Филипов-Дебелия. Тогава освен Дебелия и антимафиота Кънев, бе арестуван и полицаят Стефан Филипов. След приключило на първа инстанция дело Петър Кънев получи 1 г. условно за опит да помогне на Дебелия да се отърве от наказателно преследване за сводничество.

Антимафиотът твърди, че в деня на задържането си е бил с белезници на ръцете до 23 ч, което е било незаконосъобразно, противоречи на Конституцията, Конвенцията за правата на човека и наредбите на МВР.

Според съда обаче той е бил с помощни средства за задържане около 3 часа, докато е продължавало претърсването в кабинета му, което не е преднамерено унизително отношение. Поставянето на белезници е било оправдано, защото се предполагало, че борави с оръжие, и се налагало заради неговата безопасност, както и тази на колегите му.

Добавете Вашия коментар

TOP