Отец Георги Танчев: Наш дълг е да дадем шанс на децата да се запознаят с православната вяра

28 Януари 2019 | 18:23
0 коментара
Култура

Наш дълг е да дадем шанс на децата да се запознаят с православната вяра. Това каза за „Фокус“ отец Георги Танчев.

По думите му е важно да се даде възможност на учениците на все повече места да могат да изучават вероучение.

„След като научат основите на вярата, децата ще си дават сметка за действията, които извършват“, посочи отец Георги Танчев и допълни, че благодарение на вероучението учениците имат възможност да изучат това, което е завещал и донесъл Бог.

„Така те ще могат да бъдат добри и да усвоят всичките качества, които са необходими за добрия човек в живота“, коментира свещеникът.

Той заяви, че в тези часове учениците усвояват християнските добродетели.

„След часовете по вероучение ще се промени мирогледа на учащите. Те каквото и да кажат, каквото и да направят, ще го оценят през призмата на вярата“, добави отец Георги Танчев и подчерта още, че е важно да живеем с надеждата че, когато децата пораснат ще се превърнат в личности.

„Най-честата възраст за изучаване на вероучение е от 2 до 4 клас. Трябва да виждаме в очите на тези млади хора едни честни, почтени, трудещи се, вярващи, приветливи и толерантни ученици, на които ние да възложим своите надежди“, допълни отецът.

По думите му в часовете по християнско вероучение учениците се учат най-вече да бъдат толерантни.

„На тях им преподават неща, свързани с добродетелите и уважението към другите“, посочи отецът и заяви, че основният замисъл на вероучението е преподаването на православие.

„Въпреки това учениците се информират и за други неща, но най-задълбочено се набляга на православното вероучение“, коментира отец Георги Танчев.

По думите му нещата се получават, когато има взаимственост между родители, училищно ръководство и духовенство.

„Родителите и учителите е важно да знаят, че поверяват във сигурни ръце децата си при богословите, които са завършили и имат право да преподават. Така те ще могат да вървят само напред“, добави още отец Георги Танчев.

Добавете Вашия коментар

TOP