ОТЧАЯНИ РОДИТЕЛИ! Шефката на ТЕЛК д-р Е. Дюлгерова лиши от инвалидна пенсия 4-г. дете с 3 тежки заболявания, не може да ходи, нито да говори

13 Октомври 2017 | 18:05
0 коментара
Общество

4-годишно дете с три тежки заболявания е лишено от инвалидна пенсия, а родителите му, бедно семейство от санданското село Вълково, оставени да се оправят сами. Стиляна не може да ходи, не може да се храни сама, приема само течна храна и каша, знае само няколко прости думички. Тя е напълно безпомощна, защото се е родила с увреждания. Страда от микроцефалия, епилепсия и детска церебрална парализа. Диагнозите са поставени от лекари невролози, последната епикриза е от месец май, подписана от проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката за детска неврология СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев”. Стиляна обаче не получава инвалидна пенсия, тъй като в ТЕЛК- Благоевград преценили, че уврежданията й са само 44% .

Ето какво разказаха родителите й Петрана Емилова и Марин Атанасов, които поискаха думата от в. „Струма“: „Откакто Стиляна се е родила, все сме по болници. Оказа  се, че има тежки заболявания и започнахме лечение. През 2016 г. подадохме молба в ТЕЛК – Благоевград за инвалидна пенсия. Прегледът направи д-р Дюлгерова, която накара детето да ходи, а то не можа да направи нито крачка само. Не ни одобриха, защото ни дадоха само 40% . Подадохме възражение пред НЕЛК. Там лекарите се отнесоха много внимателно, детето бе прегледано от невролог, психолог и казаха, че състоянието му е тежко и шансът да се излекува е малък. Тъй като бяхме със стари епикризи, ни върнаха и казаха да направим нови. Изкарах 5 дни  в болницата в София и пак отидохме в ТЕЛК – Благоевград. Този път д-р Дюлгерова изобщо не направи преглед, а само взе медицинските документи. След това ме извика и каза: „ Хайде, майче, подпиши се”, като бе закрила с ръка листа да не видя процентите. Подписах се и после видях, че ни е дала 44% и отново не бяхме одобрени за инвалидна пенсия. Пак обжалвахме в НЕЛК в София, но вече пети месец нямаме отговор. Сами си плащаме абсолютно всички здравни услуги, нямаме право на личен асистент, нямаме право на транспортни разходи, нямаме право на никаква помощ. Аз не мога да работя, защото трябва да гледам Стиляна. Имаме и по-голямо момиче, което е в 4-и клас. Издържаме се от заплатата на мъжа ми, който работи в един шивашки цех през нощта”, разказа майката Петранка Емилова.

„Аз не спя. Нощем работя, а до обяд се грижа за Стиляна, следобед я водя на раздвижване в Центъра за рехабилитации в Сандански. Две години си плащахме за рехабилитацията, но оттам проявиха човещина и сега не ни вземат пари и правят всичко за нас на добра воля”, добавя  бащата Марин Атанасов. Родителите завели пробно Стиляна на детска градина, но престоят бил само 1 седмица, защото там се измъчили с нея, тъй като нито е подвижна, нито говори, нито е адекватна.

„Апелираме към Министерство на здравеопазването да вземат отношение по нашия случай. Знаем, че има хора, които получават инвалидни комисии без основание. Ние не сме от тях, детето ни е болно и има право на обезщетение и помощ от държавата. Ние и така нямаме пари, но не искаме да бъдем роби“, заявиха родителите на Стиляна.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP