Отбелязваме международния ден на Снежния човек

18 Януари 2017 | 08:31
0 коментара
Любопитно
Отбелязваме международния ден на Снежния човек
18.01 е рожденият ден на Снежния човек, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек

На днешната дата отбелязваме Международния ден на Снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. 18 е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Идеята за Световен ден на снежния човек се роди спонтанно. Той е познат и обичан от целия свят заради добродушната и лъчезарна природа, която притежава. Исках тази положителна картина да послужи като средство за социални и забавни контакти навсякъде. Снежният човек не притежава политически или религиозни бариери. Обичан е от стари и млади. Познат е в държави, където никога не е имало сняг. Няма да намерите друг такъв символ, който да може да обедини всички хора по света“, казва Граетц.

Съществуват множество хипотези за появата на първия снежен човек.

Една от легендите разказва, че най-възрастният човек от сняг е направен на 7 януари 1809 г. в Ю Клер, Уисконсинот. На Вернън Н. Пол му хрумнала идеята да постави няколко снежни топки една върху друга, като на най-горната изрисувал човешко лице и така изненадал дъщеря си Йети. Пол обяснил на момиченцето, че веселата скулптура пази коледните подаръци от елфите, които хитро искат да измъкнат. Йети веднага разказала на своите приятели и скоро пред всички домове в градчето се появили снежковци.

Авторът на книгата „Историята на снежния човек“ Боб Екстайн, споменава за наличието на подобни снежни скулптури още от средновековието. Той се позовава на различни изображения намерени в европейски музеи, галерии и библиотеки. Най-ранният документ, в който се намира илюстрация на снежен човек е книга от 1380 година.

За снежния човек се споменава още и от Джорджо Вазари в биографията на Микеланджело. Вазари споменава за снежна фигура, направена през зимата на 1492-93 г. в двореца на Медичите, но за съжаление не навлиза в детайли как точно изглежда тя.

Днес, снежният човек се е превърнал в символ не само на ваканционния сезон, но и на целия зимен сезон. Той присъства в коледната украса, има най-различни съдове и дори дрехи и бижута с неговото изображение. Образът на снежния човек предизвиква чувство на щастие, простота, радост и магически напомня за удоволствията на детството.

източник:Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP