Отбелязваме днес Международния ден за безопасен интернет

05 Февруари 2019 | 07:47
0 коментара
Общество

 Днес светът отбелязва 16-и път Международния ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му и през 2015 г. беше отбелязан в 110 държави на всички континенти.

Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст. Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет. Държавната агенция за закрила на детето организира дискусия за опасностите в интернет под надслов “Животът е ценен, не го рискувай!”.

Фокусът на срещата е безопасното селфи. Събитието ще се проведе на 5 февруари от 10.00 ч. до 13.00 ч. в зала “Пресцентър” на МТСП. Участници ще бъдат: инж. Таня Михайлова – зам.-министър (МОН), д-р Ваня Кастрева – началник на РУО София-град, дин. Янка Такева – председател на СБУ, Асен Александров – директор на 51. СУ “Елисавета Багряна”, Диян Стаматов – директор на 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов”, представители на Съвета на децата и др.

Националният център за безопасен интернет ще отбележи 16-ия международен Ден за безопасен интернет заедно с над 50 млади хора, учители, родители и експерти в Детския научен център „Музейко“ в София. Денят ще бъде открит с награждаване на 32 ученика от Търговище, Добрич, Гоце Делчев и Карлово, които са победители в националното състезание на киберскаути, обучени от Центъра за безопасен интернет през 2018 година. Младежкият панел към Центъра за безопасен интернет ще провокира участниците да се включат в дискусия за вредата от онлайн езика на омразата и възможностите за противодействие. Младежите ще обявят и началото на национална кампания „Героят си ти“, ще демонстрират официалния видеоклип на кампанията, който бе изработен по техен сценарий и с тяхното активно участие.

Денят ще даде старта и на Дни на медийната грамотност, които се организират за втора поредна година от Коалицията за медийна грамотност в образованието, обединяваща 15 организации. Денят за безопасен интернет ще бъде отбелязан в над 140 държави на всички континенти под мотото „Заедно за по-добър интернет“ и ще сложи началото на поредица от кампании и инициативи. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP