Отбелязваме часа на Земята! Да загасим светлините в своите домове тази вечер

28 Март 2020 | 08:01
0 коментара
Общество

Светът продължава да е в плен на кризата с разпространението на COVID-19, но това няма да попречи на милиони хора по цял свят за поредна година да вземат участие в Часа на Земята.

Те символично ще изключат светлините в своите домове между 20:30 и 21:30. През изминалите 13 години тази инициатива, на която Vesti.bg е медиен партньор, се превърна в истински международен символ, който цели да привлече вниманието на обществеността към необходимостта от спешни действия в защита на нашия общ дом – Земята. Заради пандемията от COVID-19, всички събития в рамките на инициативата ще бъдат проведени изцяло онлайн. Всеки, който желае, може да подпише петицията „Глас за Планетата“, която призовава за вземането на повече мерки в защита на природата.

Един от най-важните аспекти на тази тема е опазването на горите. Те имат ключова роля в овладяването на климатичните промени, тъй като поглъщат огромни количества въглероден диоксид от атмосферата, отбелязват учените. Проучване, извършено миналата година, показа, че ако се залеси територия от 1 млрд. хектара (приблизително колкото е площта на САЩ), количеството въглероден диоксид ще спадне с цели 25%. Ясно е, че постигането на подобна цел е на практика невъзможна задача, но по-притеснителната тенденция е друга – скоростта, с която горите изчезват в световен мащаб, се увеличава непрекъснато. По тази причина борбата с незаконния дърводобив се превръща във все по-наболял проблем, който нанася сериозни щети.

Бизнес за милиарди

Престъпленията срещу природата са третата най-доходоносна криминална дейност в света. Тя генерира приходи от около 280 млрд. долара годишно, сочат данни на Интерпол. Най-голям дял от тази сума (между 51 и 152 млрд. долара) се пада на нелегалния дърводобив. В него се включва не само незаконната сеч, но и транспортирането, преработването и износа на дървения материал, както и прането на пари.

Нелегалният дърводобив е сериозна заплаха за страните от Дунавско-Карпатския регион, сред които и България. Той нанася не само икономически щети, но и излага на риск голяма част от последните стари гори в Източна Европа. Чрез корупционни практики и фалшифициране на документи нелегално добитата дървесина все по-често прониква на пазара за дървен материал. Това потиска световните цени и нанася огромни загуби на компаниите, произвеждащи дървен материал в съответствие с изискванията на закона.

Източник: WWF

Ситуацията в България

Според анализ, изготвен от WWF, годишният обем на незаконната сеч в България достига 2,4 – 2,7 млн. плътни куб. м. Това представлява приблизително една трета от общия добив в нашата страна. „Посочените количества са от порядъка на обема незаконно добита дървесина от предходния анализ (за периода 2006-2013г). Това поставя под въпрос ефективността на предприетите от държавата мерки за борба с незаконния дърводобив”, отбелязва Нели Дончева, която е главен експерт в практика „Гори“ във WWF.

Всяка година нелегалният дърводобив носи скрити приходи на сивия сектор в горското стопанство в размер на около 150 млн. лв. Но това е само част от проблема. „Незаконната сеч води до увреждане на състоянието на горите, съответно и до влошаване на качеството на екосистемните услуги, които те предоставят: това са чиста питейна вода, обогатяване на почвата и опазването ѝ от ерозия, дом за дивите животни, горски ресурси – гъби, билки, горски плодове – смекчаване на климатичните промени и т.н.“, добавя Нели Дончева.

Какво можем да направим?

Повечето хора вероятно ще кажат, че проблемът с незаконния дърводобив може и да е сериозен, но те няма какво да направят, тъй като всичко е в ръцете на властите. Това не е точно така. „Всеки от нас може да не купува дървесина без нужните документи, указващи произхода и законността й (независимо, че се продава по-евтино) и също така и да не бъде пасивен наблюдател на незаконни сечи“, отбелязва Нели Дончева. Истината е, че справянето с този проблем изисква не само адекватна държавна политика, но и по-голяма обществена отговорност.

Добавете Вашия коментар

TOP