От втория опит с кворум от 121 депутати започна пленарното заседание, отпада парламентарният контрол

06 Ноември 2020 | 10:42
0 коментара
Политика

С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание, предаде Агенция "Фокус".

 

Това бе втория опит за започване на заседанието, тъй като при първия в зала се регистрираха 118 депутати.

 

В регистрацията не участваха БСП и ДПС.

 

Депутатите включиха в дневния си ред бюджетите на ДОО, НЗОК и на държавата за 2021 г. и решиха да отпадне парламентарният контрол. Това предложи председателят на парламента Цвета Караянчева и то бе прието от пленарната зала. Стана ясно, че решението е обсъдено на Председателския съвет на Народното събрание.

От БСП направиха предложение точката да отпадне от дневния ред, защото е в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че законопроектите трябва да бъдат внесени не по-рано от 24 часа от гледането им на комисия.

Председателят на парламента Цвета Караянчева му отговори, че ако депутатите от БСП присъстват на председателските съвети ще знаят, че тази тема е била обсъдена и е била взето единодушно решение. "Ситуацията е съвсем различна от нормалната ситуация в момента", каза още Цвета Караянчева.

От своя страна Филип Попов заяви, че Председателският съвет няма такива правомощия да нарушава правилника.

Цвета Караянчева му каза, че ако е бил в залата, е можел с вота си да изрази своето несъгласие. "Залата е приела този дневен ред и ще работим по него", каза още Цвета Караянчева.

В крайна сметка пленарната зала отхвърли предложението на Филип Попов точката да отпадне.

 

В залата влезе човек от управляващото мнозинство, който официално се е обявил за карантиниран, каза Иван Ченчев от БСП в процедура по начина на водене.

"Моля ви се, вземете мерки, защото няма никакъв ред в залата. Второ, вие направихте кворум след като обявихте 30 минути за повторна регистрация. Станаха 40 и нещо минути. След което, г-жо председател, давате старт на заседание със 121 гласа, а вътре в залата влезе човек от управляващото мнозинство, който официално се е обявил за карантиниран", каза още Ченчев.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева попита кой е този човек. "Вие знаете много добре кой е. Ако това се окаже така, ще сезираме РЗИ", отговори й Ченчев.

Според него не само, че ГЕРБ управлява с напазарувана група, а е започнала и да вкарва болни хора.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP