От утре в детските градини: Без част от играчките, без допълнителни дейности, до 20 деца в група

21 Май 2020 | 16:11
0 коментара
Общество

Здравното министерство публикува документ, който дава указания за работата на детските градини в условията на извънредна епидемична обстановка. От утре, 22 май, градини и ясли на територията на цялата страна могат да приемат отново деца, но при конкретни условия. В документа на МЗ има предписания и препоръки както към директорите и персонала на градините, така и към родителите на децата.

Не трябва да има играчки, които няма как да бъдат дезинфекцирани. Няма да се използват физкултурните и музикалните салони, няма да се провеждат т.нар. допълнителни дейности или платени занимания за малчуганите – английски език, изобразително изкуство, спорт, театър.

Максималният допустим брой деца в една група ще е 20. Ако има повече малгучани, те ще бъдат разделяни в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в рамките на общото помещение или ще се търси друго подходящо решение, пише в указанията на здравното ведомство. Казва се още,  че при необходимост следва помещенията да се реорганизират, за да се гарантира максимален брой групи с минимален брой деца в тях и спазването на дистанция между децата от отделните групи.

Присъствието на децата е по желание и няма да се изисква медицинска бележка, както е обичайно след дълго прекъсване на посещенията в градината, напомнят от МЗ. Препоръчва се по възможност децата да останат вкъщи.

При заразяване с коронавирус може да се затворят една или няколко групи, или цялата детска градина/ясла. Хронично болните деца и децата със специални образователни потребности могат да посещават детските заведения след предварителна консултация с личния им лекар, се казва още в документа.

Поне читири пъти дневно помещенията следва да бъдат дезинфекцирани, а съоръженията на открито – поне веднъж на ден. Директорите следва да организират график за всекидневния прием и изпращане на децата - по възможност на двора или на специално обособено пространство при дистанция най-малко 2 метра между семействата, като не се допуска влизането на придружителите на децата в сградата.

Дистанцията между персонала и децата в групите е невъзможна, но тя е посочена като задължителна между отделните групи. Децата следва да прекарват максимално много време навън.

Изискване към директорите е да осигурят необходимите предпазни средства за персонала и почистващи материали за децата и служителите. Те трябва и да разработят план за движение в сградата, като при необходимост осигурят и маркировка, да изградят среда за бърза и лесна комуникация с родителите, а в края на всяка седмица да проучват колко деца предстои да идват през следващата.

В документа се посочва, че по преценка на личния лекар децата може да посещават градината с маска, като в тези случаи родителите следва да осигурят поне 2 маски дневно.

Освен това от родителите се очаква да уведомят директора за датата, от която детето им ще посещава градина, най-късно два работни дни преди нея, както и да посочат периода на планираното посещение. Те следва да декларират, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и че няма признаци на болест през последните 14 дни.

Друга препоръка към родителите е и да не използват градски транспорт за придвижване до детската градина или ясла. Те следва да измерват всяка сутрин температурата на детето си и да не го изпращат на градина при стойности над 37.3 градуса.

Пълният текст на документа може да видите тук https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/20/dg_opening_20052020.pdf

Добавете Вашия коментар

TOP