От Русия с любов - 30 дни футболни страсти

14 Юни 2018 | 08:29
0 коментара
Спорт

От днес до 15 юли вниманието на целия свят ще бъде приковано към Русия и 21-то Световно първенство по футбол.

Тази вечер от 17:30 часа българско време започва церемонията по откриването, а половин час по-късно домакините от Русия и Саудитска Арабия ще дадат старта на най-голямото футболно събитие в света. В следващия месец ще бъдат изиграни общо 64 мача, за да бъде определен новият футболен властелин, чието име ще стане ясно след изиграването на финала на 15 юли в Москва.

Изборът на Русия за домакин на Мондиал 2018 бе обширно дискутиран и оспорван от мнозина, но президентът на страната Владимир Пурин и президентът на ФИФА Джани Инфантино обещаха, че ще видим най-доброто световно първенство в историята, след като кандидатурата на страната се пребори с тези на Португалия/Испания, Белгия/Холандия и Англия. 12 стадиона в 11 града, всички от тях разположени в европейската част на страната или в близост до нея, за да бъдат ограничени разстоянията за фенове и отбори, ще приемат мачовете от шампионата. 11-те града са Москва, Санкт Петербург, Сочи, Самара, Казан, Калининград, Волгоград, Ростов, Нижни Новгород, Саранск и Екатеринбург, като най-много мачове ще се изиграят на стадион „Лужники“ в столицата и стадион „Крестовски“ в Санкт Петербург – по седем. 80-хилядният „Лужники“ ще има честта да приеме мача на откриването и финала на турнира.

14 европейски, 5 южноамерикански, 5 африкански, 3 северно и централноамерикански и 5 страни от зона Азия/Океания ще си оспорват безценния трофей, като определяни за фаворити са отборите на Бразилия, Германия, Испания, Франция и Аржентина. Сред отборите има два дебютанта – Исландия и Панама, а Германия ще защитава титлата си от последното Световно първенство в Русия. Освен за трофея, 32-та отбора ще се борят и за дял от сериозния награден фонд. Всеки един участник на Мондиала вече си е осигурил поне 8 милиона долара, като тези, които излязат от групите, ще получат по 12 милиона, четвъртфиналистите – по 16, четвъртият – 22, третият – 24, сребърният медалист – 28 и победителят – 38 милиона долара.

Всяко Световно първенство има своя официален талисман и Мондиалът в Русия не прави разлика. Този път това е вълкът Забивака (от руски – Голмайстора). Забивака е облечен в екип с цветовете на руското знаме и носи оранжеви спортни очила, досущ като бившия холандски полузащитник Едгар Давидс. Дизайнът на Забивака е изработен от студентката Екатерина Бочарова и той бе избран за официален талисман на шампионата след интернет гласуване, побеждавайки конкуренцията на тигър и котка. Дори по-важна от официалния талисман е и официалната топка, с която ще се играе по стадионите в Русия. Това е изработената от Адидас „Телстар 18“, която е базираната на първата топка на компанията за Световно първенство – легендарната и класическа „Телстар“, използвана в Мексико през 1970-та година.

Мачовете на Световното първенство в Русия ще бъдат водени от 35 главни съдии от всички краища на света, включително от Замбия, Таити, Ел Салвадор и ОАЕ. Най-много рефери има от Европа – 10. По-интересното е, че Мондиал 2018 ще бъде първият в историята, в който ще се използва системата за Видео асистент рефер (ВАР). Съдиите на 64-те двубоя в Русия ще могат да се консултират с видеоповторения и ще бъдат известявани за инциденти и грешки от други рефери, които наблюдават телевизионното предаване на мачовете. Когато дойде време за Световно първенство и всички започват да говорят за рекорди.

Когато дойде време за Световно първенство и всички започват да говорят за рекорди. По терените в Русия можем да видим подобряването на няколко доста любопитни такива. 45-годишният вратар на Египет Есам Ел-Хадарище ще се превърне в най-възрастния участник на Мондиали, ако запише минути в Русия. Той е с повече от две години по-възрастен от Фарид Мондрагон, който бе на вратата на Колумбия на предишното Световно първенство. Централният защитник на Мексико Рафа Маркес пък може да се превърне в едва третия играч, участвал на пет шампионата на планетата. Той е в групата на „ацтеките“ и ако получи доверието на селекционера Хуан Карлос Осорио ще изравни постижението на сънародника си Антонио Карабахал и германската легенда Лотар Матеус. Дидие Дешан може да се превърне в едва третия човек, печелил Световното първенство като играч и треньор, ако изведе Франция до титлата в Русия. Досега това са правили Марио Загало с Бразилия и Франц Бекенбауер с Германия. Нападателят на сегашния тим на Германия Томас Мюлер продължава да преследва сънародника си Мирослав Клозе във вечната голмайсторска листа на Световните първенства. До момента Мюлер има 10 попадения и има нужда от още шест, за да настигне Клозе. Ако успее да ги отбележи в Русия, той може да помогне на Бундестима да запише впечатляващ рекорд.

Ако германците не загубят първите си пет мача на Мондиал 2018, те ще изравнят серията от 13 поредни мача без поражение на Бразилия. Бразилците записват това постижение между две загуби от Унгария през 1954-та и 1966-та година. /Екип на БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP