От днес влизат в сила промените в Закона за хазарта

18 Февруари 2020 | 07:41
0 коментара
Общество

Държавен вестник днес обнародва приетите от парламента промени в Закона за хазарта, с които само държавата ще може да организира лотарийни игри.

С обнародването на текстовете лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор”, се прекратяват и съответните издадени удостоверения на хазартните оператори се обезсилват.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, ще се изплащат според съответните условия и правила.

С влизането в сила на промените в закона спира и разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.

След гласуване на второто четене на промените в закона в зала вносителят Валери Симеонов посъветва хората, които имат да получават награди от частни лотарии „да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят, или да заведат дела, за да ги получат”.

„Добър съвет към българските граждани е да спрат да купуват талони. Защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува закона в Държавен вестник”, подчерта Симеонов след гласуване на промените.

Същевременно днес Апелативният специализиран съд ще гледа мерките за неотклонение на Пламен Георгиев и Тодор Марков, които отговаряха за контрола в Държавната комисия по хазарта.

Двамата са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков и са били част от организирана престъпна група, ръководена от хазартния бос.

Предишната инстанция не се съобрази с искането на прокуратурата и им постанови по-лека мярка - домашен арест. Магистратите прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а единият от тях настоя да бъде освободен, за да се грижи за болния си баща.Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP