От днес влиза в сила водният режим в Перник

18 Ноември 2019 | 07:48
0 коментара
Общество

От днес влиза в сила водният режим в Перник и околните населени места. Жителите на града ще имат вода само по 10 часа в денонощието. Всяка сутрин  от 5 до 10 и всяка вечер от 17 до 22.

Причинaта - драстично ниското ниво на водата в язовир "Студена". Според разчетите, Перник  ще е на сухо през следващите 5 месеца. Освен домакинствата, потърпевши са  детски градини, училища и болници.

 

Перничани настояват за спешни действия. Готвят и протест на 20 ноември.

„Ако ВиК дружеството не изпълнява договорните си отношения с всички абонати община Перник от понеделник ще има готовност, включително със завеждането на дела”, категоричен бе кметът на града Станислав Владимиров.

Режимът е съобразен с разхода от 1 млн. кубически метра вода месечно, обясни кметът на града Станислав Владимиров. Така Перник и околните села ще издържат 5 месеца с наличната вода от язовир Студена, дори и да няма валежи.

Кметът обвини водното дружество, че е подценило ситуацията, пропуснало е ценно време, в което е могло с по-леки мерки да избегне тежката катастрофа.

Перничани също търсят виновника за пресъхналия язовир и заплашиха с протест. В града се говори, че водата е била изпусната умишлено, за да може да се ремонтира язовирната стена, но от ВИК Перник категорично отрекоха това да е причината за безводието.

Според регионалния министър Петя Аврамова малкото валежи са довели до критичното ниво на водата в язовир Студена.

В момента се търсят варианти за отклоняване на водохващания, които не са собственост и не са в територията на ВиК- Перник към язовир Студена.

В понеделник се очакват резултатите от взетите проби от яз. Долна Диканя за това дали водата му става за питейни нужди. Ако тя се окаже е годна, започват проектански и строителни дейности, така че да захранва язовир Студена.

Vesti.bg. 

Добавете Вашия коментар

TOP