От 1 юли! Минималната пенсия става 219.43 лв.

28 Ноември 2018 | 12:08
4 коментара
Общество

Парламентът прие бюджетите на фондовете за майчинство, трудови злополуки и безработица. Без промяна остават минималното и максималното обезщетение при безработица и майчинство.

Депутатите обсъдиха и увеличението на максималния осигурителен доход. В проектобюджета управляващите са заложили той да бъде повишен на 3000 лв. От БСП предлагат повишението да е на 3900 лв. От ДПС пък предложиха замразяване на ниво 2600 лв., както настояваха от бизнеса.

В крайна сметка парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица за следващата година да бъде 560 лв., а максималният – 3000 лв.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще бъде 400 лв.

Парламентът реши от 1 юли 2019 година минималната пенсия да бъде 219, 43 лева. От 1 януари до 30 юни следващата година минималната пенсия ще бъде 207, 60 лева, както досега.

“За” гласуваха 110 народни представители, 65 бяха “против”, а 18 се въздържаха.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП и ДПС от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева.

Предлагаме минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 юли 2019 г. Това каза секретарят на ПГ на “БСП за България” Филип Попов. “Преди месеци пенсионерите излязоха под прозорците на властта и искат преизчисляване на всички пенсии. Те предлагат минималната пенсия да стане 308 лв. и таванът на пенсиите да бъде премахнат. Какво се случи оттогава досега? Нищо. Вие останахте глухи за техните справедливи искания. Това са болни хора, но са преди всичко достойни българи и заслужават достойни старини”, каза още Попов и посочи, че с 200 лв. пенсия за месец не може да се оцелява.

“Защото тези 200 лв. са колкото надницата на народните представители за един ден, а пенсионерите трябва да изкарат един месец. Затова нашето предложение е минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 юли 2019 г. до 31 декември”, заяви той.

“И от ДПС предлагаме числото 219,43 лв. да стане 300 лева”, каза депутатът от ПГ на ДПС Рамадан Аталай в дебатите по окончателното гласуване на бюджета на ДОО. “Тези, които в момента се наричат ОП предлагаха 600 лева пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство”, заяви той. “Ако не бяха ОП и земята щеше да спре да се върти”, коментира Рамадан Аталай.

“Няма как само преди известно време да сте спечелили избори с предложение за 500 лева пенсия, а днес да излизате и да казвате добре, че бяха ОП, че се случи това да има 200 лева пенсия”, посочи той към депутатите от “Обединени патриоти”. “С това ОП държавата стигна до такива размери на безобразия и на националистически изявления, на такъв упадък, че чак ГЕРБ се чудят как да се измъкнат от ситуацията”, заяви Рамадан Аталай.

“Пенсионерите вие ги извеждахте на улицата, но не можахте да намерите точния израз да им кажете, че числото 219,43 лева не ги устройва. Те са по-бедни, отколкото когато ние сме били на власт”, обясни той. “В момента си разпределяте порции от Агенцията за чужденците”, обърна се Аталай към “Обединени патриоти”. “Това, че отказвате да подкрепите пенсията да стане 300 лева е пълно безобразие”, уточни той. “Ако днес не подкрепите числото 300, би трябвало да излезете и да обясните защо и по какъв начин държите родителите ни в недоимъка, с които спечелихте изборите”, каза още Рамадан Аталай.

Добре, че бяха “Обединени патриоти” или ОП, че нямаме втора протурска партия в парламента. Това каза депутатът от ПГ на “Обединени патриоти” Валери Симеонов. “ОП – и ДОСТ го няма, ОП – и ДПС отидоха на четвърто място”, коментира той.

“Рамадан Аталай е поредният манипулатор на трибуната на Народното събрание, за съжаление. Никъде и никога в предизборната кампания на “Обединени патриоти” не съществува цифрата 500 лева минимална пенсия”, заяви Валери Симеонов. “Нито 600, нито 500 лева. Придържайте се към фактите”, призова той.

“Добре че бяха “Обединени патриоти”, за да се повишат срамно ниските минимални пенсии”, обяви депутатът. “Колкото и да ви е тъжно, това е факт. Въпреки съответните не особено благоприятни последствия по отношение на останалите. Това сме постигнали, това сме направили”, каза още той.

Защо когато БСП управляваше не предложи преизчисляване на всички пенсии – защото са царе на популизма, фалитите и дефицитите. Това каза народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова.

“През 2008 г., когато няколко пъти имаше увеличение на пенсиите от 20%, го платихме през 2009 г. правителството на Борисов – в най-тежката година на икономическа криза БСП загробихте българските граждани. А когато управлявахте през 2013 и 2014 г. и когато имахте възможност да направите бюджета на ДОО за 2014 г. какво направихте уважаеми колеги от ляво? Увеличихте минималната пенсия с 4,50 лв. – от 150 лв. на 154 лв.”, заяви Ангелкова. “Защо когато управлявахте, не предложихте преизчисляване на всички пенсии с доход от предишни години? Защото знаем, че сте царе на популизма, на фалитите и на дефицитите, но не недейте да заблуждавате българските граждани, че може да се харчат повече средства отколкото има”, каза още тя.

Днес депутатите продължават с окончателното приемане на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. На близо 11-часово заседание вчера те приеха окончателно Законопроекта за бюджета на НЗОК и първите два члена от бюджета на ДОО – рамката на бюджета и приходната и разходната част на фонд “Пенсии”.

Приходите по бюджета на фонд “Пенсии, несвързани с трудова дейност” са 296, 5 млн. лв. 217,4 млн. лв. са приходите в бюджета на фонд “Трудова злополука и професионална болест” за 2019 г., а разходите са малко над 53 млн. лв.

Приходите на фонд “Общо заболяване и майчинство” са в размер на 1,1 млрд. лв., като дефицитът е малко над 44 млн. лв. Приходите по бюджета на фонд “Безработица” са малко над 315 млн. лв., а разходите – почти 450 млн. лв. Дефицитът в бюджета е около 135 млн. лв.

Максималният месечен осигурителен доход от 2600 лв. трябва да се увеличи не както се предлага ГЕРБ на 3000 лв., а поне на 3900 лв. Това каза народният представител от ПГ на “БСП за България” Георги Гьоков.

“Член 9 от бюджета на ДОО се отнася за приходната част на бюджета – осигурителните параметри се определят с него. И тъй като данъчната осигурителна система в България не функционира справедливо, смятам че те трябва да се ревизират. С увеличаването на максималния осигурителен доход се правят сериозни промени в Пенсионно-осигурителната система. Това решение е взето без да се спазват принципите за справедливост, яснота и откритост и без дебати, по които да вземат отношение всички засегнати страни. Поставям под съмнение, че промените в бюджета на ДОО отговарят на нуждите на българските граждани. Максималният осигурителен доход расте ежегодно, откакто управлява ГЕРБ. Имаше идея той да не се променя до края на мандата на ГЕРБ през 2021 г., но сега той изненадващо и немотивирано се повишава на 3000 лв., което е крачка макар и не достатъчна в правилна посока”, каза още Гьоков и посочи, че решението е немотивирано, защото според него е било взето без сериозни дебати със социалните партньори, пише dir.bg.

“Считаме за справедливо максималният месечен осигурителен доход от 2600 лв. да се увеличи не както се предлага на 3000 лв., а поне на 3900 лв. и съответно максималната пенсия да се увеличи от 910 лв. не на 1200 лв., както се предвижда, а на 1560 лв. Също така предлагаме тенденции в бъдеще да отпаднат и максималния месечен размер на осигурителния доход, и тавана на пенсиите”, заяви той.

Предлагаме замразяване на максималния осигурителен доход от 2600 лв., за да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми да не бъдат излъгани. Това каза народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов.

“Категорично не сме съгласни с увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв., защото той трябва да гарантира предвидимост. Ако искате да го вдигнете – аргументирайте се, направете го в предизборната платформа, да ви повярват хората и да ви подкрепят. А сега се оказва, че тези, които гласуваха за вас, защото предлагахте замразяване на максималния осигурителен доход, ги излъгахте. А тези, които казаха, че искат да го вдигнат, не получиха достатъчно доверие. Виждате какви драстични разминавания се получават, когато не изпълняваме политиките, които предлагаме”, заяви Адемов.

Той посочи, че затова ДПС предлага замразяване на максималния осигурителен доход от 2600 лв. “За да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми да не бъдат излъгани”, заяви той.

“Максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен значително. Бюджетът е инструмент, с който трябва да се реализира догонващата политика по доходите.” Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България” Надя Клисурска. Тя отбеляза заявеното  желание на управляващите да вдигнат доходите на всички. “С определянето на минимални осигурителни доходи по икономически дейности, щеше да се усети от цялото население, защото по този начин се регламентират праговете, под които не може да се пада за всяка една икономическа дейност.”- разясни Клисурска.

Народният представител каза, че  от 729 позиции, повече от половината са равни на минималната работна заплата, а това показва, че хората ще се осигуряват на този минимален праг и ще крият от осигурителната система реалните си доходи. “Защо няма воля от управляващите този инструмент да се промени? Отново високодоходните групи са облагодетелствани за сметка на нискодоходните. Усещането за справедливост го няма” – заключи Надя Клисурска

“Основният проблем в България е демографската криза, а на места тя е заела застрашителни размери. В този бюджета не се предприемат никакви мерки за борба с демографската катастрофа”. Това заяви секретарят на ПГ на “БСП за България” Филип Попов от парламентарната трибуна. “Когато предлагаме да се увеличат майчинските за отглеждане на дете, това е мярка за борба с тази криза. Под 400 лв. няма как да се отглеждат деца в България”, категоричен е народният представител.

Според него няма как да се отглеждат и деца, когато управляващите не намаляват ДДС на детските храни и хляба, не намаляват разходите, които са необходими за отглеждане на едно дете. “В същото време, не увеличават по никакъв начин приходите на семействата чрез майчинските, които следва да получава всяка една българска майка. Това е липса на каквото и да било политика от страна на управляващите за  борба с демографската катастрофа, иначе непрекъснато прокламират, че се борят с нея”, каза още Попов.

“Унизително е и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години за остане 380 лв. – много под минималния нужен стандарт на едно семейство. С това управляващите казват, че няма политика за младите хора”, заяви народният представител Виолета Желева.

Тя подчерта, че всяка година, при обсъждане на бюджета, БСП предлага обезщетението да бъде вързано с минималната работна заплата, която да стане 640 лв. “За общо заболяване и майчинство в едно семейство се осигуряват и мъжът, и жената. И при получаване на такова обезщетение, след раждане на дете, ще продължат да се осигуряват още дълги години. Болезнено е да се коментира тази тема, защото и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години ще остане изключително мизерно”, заяви Желева.

Добавени коментари

Втози ред на мисли... публикува:
28 Ноември 2018 | 21:16
А защо бре,идиоти, се самоядете??? Стачките ги организирали от БСП+!Аз пък мисля,че от ГЕРБ!Кой сега управлява и "не може " да се справи с корупция,скъпи храни,скъпи горива,пардон-за горивата държавата не могла да се меси!!! Но може да прибира своя пай от олигарсите.Разбойници-и-и,никой не може да ни организира,както ни организират управниците.Ако ми е добре-какво да търся в студа? Никой не може да ме амбицира така,както ме амбицира немотията!Не ми е нужна ни партия,ни коалиция да ме агитира!АКО ИМАТЕ АКЪЛ - ПОМИСЛЕТЕ!Ама видяхме,че НЯМАТЕ!Вашият акъл го ползвате само да мислите за вас си - как да забогатявате още и още,и още..ВСИЧКИ,КОИТО ДО СЕГА СА БИЛИ НА ВЛАСТ,БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!
Малоумник публикува:
28 Ноември 2018 | 20:59
Голяма пенсия-219.43лв.Ама от 1-ви юли.А до тогава?ТАЗИ СУМА Е РАВНА НА НАДНИЦАТА НА ЕДИН ДЕПУТАТ!!!На маймуни ни направихте.И защо ни заблуждавате и НАСТРОЙВАТЕ младите срещу пенсионерите? "Ако се увеличат пенсиите-щели да се увеличат осигурителните вноски на работещите".Айде бе!А къде са осигуровките на днешните пенсионери с трудов стаж по 40-45 години??? Изядоха ги тези,които сега са на депутатските банки - ТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ! Защото и бесепари, и гербаджии и тям подобни бяха на хранилката на БКП!СЪСИПАХТЕ Я БЪЛГАРИЯ! МРЪСНИЦИ!!!
подкрепящ публикува:
28 Ноември 2018 | 16:12
Милион пъти повториха и продължават да повтарят,че от 1 юли 2019 ще увеличат пенсиите с 5.7%. А до тогава колко пъти ще ни я вземат с увеличението на всичко?! МРЪСНИЦИ! ОГРАБВАТЕ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД !И той ви търпи.Проклети трижди да сте!Плащаме скъп ток,гориво,а когато отидем в магазина-цените са но-високи пак заради по-скъпи ток и горива.Това значи,че ПЛАЩАМЕ УВЕЛИЧЕНИЕТО ДВА ПЪТИ - И НА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ И В МАГАЗИНИТЕ!ИДИОТИ,кого заблуждавате??? Само днес колко пъти повторихте за "голямото" увеличение на пенсиите???А за вашите заплати - нито дума...По-голеци изедници и от комунистите сте! Да се махате!
недоволен публикува:
28 Ноември 2018 | 14:16
Брей, много се увеличава Бе, ще забогатеем с това увеличение. А за увеличението на депутатската заплата нищо не казвате. Ай сиктир бе.

Добавете Вашия коментар

TOP