От 1 юли 2019 година! Вдигат тавана на пенсиите на 1200 лв.

04 Октомври 2018 | 13:27
0 коментара
Политика

От 1 юли 2019 г. таванът на всички пенсии ще бъде 1200 лв.

На 1 януари 2019 г. няма да падне таванът на пенсиите, както предвиждаше пенсионната реформа. За това се споразумяха на среща при премиера Бойко Борисов вицепремиерът Валери Симеонов, финансовият министър Владислав Горанов и синдикатите.

 Извънредната среща се проведе във връзка с предприемане на мерки за компенсиране на поскъпването на газа.

"Три групи предложения, които оформят това споразумение, бяха одобрени", каза на брифинг след срещата Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"Първото е за 10% увеличение на заплатите на бюджетните служители да бъде ориентирано към всички структури. Правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде гарантирано по-високо увеличение на заплатите, каза синдикалистът. Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща, поясни той. Ние заедно се съгласихме, че МС ще разработи работна група за оценка на всички работещи в тази сфера", каза Пламен Димитров във връзка с предвиденото вдигане на заплатите на държавните служители.

"Втората част касае най-бедните домакинства – тук казват, че ще се увеличат с 50% за подпомагане на най-бедните домакинства", допълни той.

"Ресурсът е гарантиран, предстои да се направи разчет как ще бъдат разпределени средствата. В пенсионната реформа, където беше записано, че таванът от 2019 г. ще падне, сега се споразумяхме, че таванът на всички пенсии ще се увеличи до 1200 лв. от 1 юли. Това ще даде възможност на 41 хил. от 61 хил. души да получават това, което им се полага", коментира Димитров.

"Това са детайлите, които тук днес с общи усилия съобщаваме пред вас, заяви Димитров. Горанов уточни, че изчисленията не дават възможност таванът да падне от 1 януари 2019 г. Има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални, смята министърът. От 1 юли се увеличава таванът на всички пенсии на 1200 лв"., подчерта той. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP