Соченият за „кокаинов крал“ Евелин Банев-Брендо е окончателно осъден за пране на пари на 6 години затвор от Върховния касационен съд (ВКС). Решението е постановено на 26 април, но все още не е публикувано.

Причината е, че

от съда чакат съобщение от прокуратурата, че са предприети действия за изпълнение на присъдата. Досега такова няма. Не е известно дали МВР издирва осъдения.

От прокуратурата също не казаха какво правят, за да приведат присъдата в изпълнение. Няма официална информация дали са предприети някакви действия. Липсата на съобщение до съда обаче говори именно за това, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация във в. „Сега“.

Окончателната присъда на Банев идва след 12 години съдебен процес, в който прокуратурата твърдеше, че участниците в групата са изпрали над 21 млн. лв. от наркотици. Няколко пъти делото срещу него се разхождаше по инстанциите.

По този процес той е подсъдим заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, доведения си брат Симо Карайчев и съпругата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава, сестра на Добринова. Според окончателното съдебно решение Банев трябва да лежи 6 години, Карайчев – 3 години, а двете жени са оправдани.

Това не е единствената присъда на Банев.

Срещу него имаше дела за наркотрафик в Италия и Румъния. В Италия той беше осъден окончателно на 20 години затвор. Присъдата в Румъния също е окончателна – 10,5 години. В момента осъденият се издирва чрез Интерпол от властите там. Основанието е организиране на престъпна група за трафик на наркотици.

Преди няколко години Румъния настояваше Банев да бъде екстрадиран заради делото. Българският съд обаче отказа, след като четири месеца чака допълнителни материали и след като се оправда, че Банев ни е предаден от италианците, ние да го съдим. Само че тук набързо беше освободен.

Не е ясно и дали някой от разследващите знае къде се намира Банев.

Преди две години се появиха слухове, че е изчезнал, въпреки че имаше забрана да напуска страната. Впоследствие от МВР обявиха, че не го издирват, тъй като такова искане не е постъпило от нито един държавен орган.