Остри критики срещу Тръмп в САЩ: Путин спечели от срещата в Хелзинки

17 Юли 2018 | 11:54
0 коментара
Политика

Истинска буря се надига срещу  президента на САЩ Доналд Тръмп след срещата му с руския му колега Владимир Путин.

 

Редица западни издания засипват с критики Тръмп, и то чуждестранни издания – например британските вестници The Guardian и The Independent.

The Guardian е категоричен в оценката си – Путин спечели, а дори Тереза Мей загуби, не само Тръмп.

А The Independent е още по-краен: "Тръмп обиди собствените си служби".

 

Конгресмени, сенатори, бивши шефове на разузнавателни агенции са шокирани от признанието на Тръмп, че вярва повече на Путин, отколкото на американските служби и правоохранителни органи за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Тръмп разбуни духовете в Америка и с изказването си, че САЩ също носят отговорност за влошаването на отношенията с Русия и са се държали глупаво.

 

"Трагична грешка." Така влиятелният сенатор републиканец Джон Маккейн определи срещата във финландската столица. Президентът не само не е казал истината за един противник на Америка, но и не е защитил същността ѝ - република на свободни хора, посветена на каузата на свободата у дома и в чужбина, смята Маккейн.

Маккейн обвини американския държавен глава в „наивност и егоизъм“ и заяви, че пресконференцията на Тръмп с Путин е "едно от най-срамните изпълнения на американски президент, което помня".

 

Припомняме, че Тръмп открито обяви на пресконференцията с Путин, че не вижда причина Русия да се е месила в американските президентски избори, които той спечели, а Путин добави, че е доволен, че Тръмп е спечелил, защото искал да се подобрят отношенията между САЩ и Русия.

 

Първо на четири очи между Путин и Тръмп (само в присъствието на преводачите на двамата президенти), а след това и в разширен състав, с по шестима съветници, както и на пресконференцията - Путин обяви, че Студената война е свършила. Тръмп, от своя страна, посочи, че по-добре да поеме политически риск в интерес на мира, отколкото да рискува мира и стабилността заради политиката.

 

Реакцията на демократите в САЩ беше повече от очаквана, но особено показателна е позицията на бившия естонски президент Тоомас Хендрик Илвес, цитиран от лявото издание The Hill. Илвес е категоричен – ако аз решах да повярвам на Путин, а не експертите от собствената ми разузнавателна общност, че има намеса на Русия в президентските избори на страната ми, тогава щяха да ме подложат на импийчмънт.

 

Говорителят на републиканците и председател на Камарата на представителите Пол Райън също не спести острия тон. "Президентът трябва да оцени, че Русия не е наш съюзник. Няма никакъв морален еквивалент между САЩ и Русия, която остава враждебна към нашите най-основни ценности и идеали. Съединените щати трябва да се съсредоточат върху това, да държат Русия отговорна и да сложат край на подлите атаки срещу демокрацията", каза Райън.

 

"Вземайки предвид нападателното и непостоянно поведение на президента Тръмп към нашите най-близки приятели и съюзници в Брюксел и Великобритания, днешната среща отбелязва най-ниска точка в американската президентска история. Никой предишен президент не се е унижавал толкова жалко пред тиранин", каза Маккейн.

 

В хора от критики се включи и известният актьор и бивш губернатор на Калифорния от квотата на демократите Арнолд Шварценегер. Той обяви, че Тръмп изглеждал като "малък, мокър макарон"."Питах се кога ще поиска автограф или селфи", добавя Терминатора, който е безкрайно суров в оценката си: "Ти буквално предаде разузнавателните ни служби, правосъдната ни система и най-лошо - страната ни. Ти си президентът на САЩ - не трябва да правиш така, какво ти става?!".

Германия се пита - предизвиква ли Тръмп ЕС със срещата си с Путин?

 

"Русия се намеси на изборите ни през 2016 г. Нашите разузнавателни агенции са единодушни по въпроса - припомни сенатор Орин Хач ( Юта). - Никога не съм си мислил, че нашият президент ще седне на едно място с руския и ще започне да обвинява САЩ за руската агресия. Срамота!“, коментира сенатор Джеф Флейк ( Аризона).

 

"Пропусната възможност от президента Тръмп да държи Русия отговорна за намесата на изборите и да я предупреди да не се меси в бъдеще“, написа в Туитър сенатор Линдзи Греъм ( Южна Каролина).

 

Бившият председател на Конгреса на САЩ Нют Гингрич, който винаги е подкрепял президента Доналд Тръмп, заяви, че пресконференцията е „най-сериозната грешка в неговото президентство“.

 

Бившият кандидат-президент Мит Ромни заяви, че "решението на президента Тръмп да застане на страната на Путин, а не на разузнавателните агенции на САЩ е срамно и подкопаващо демократическите принципи". "Да се твърди, че има морално равенство между САЩ и Русия не само че противоречи на логиката и историята, но и подкопава националното ни единство", убеден е той.

 

Демократите също не откриха огън по президента

 

Сенатор Марк Уорнър (Вирджиния) определи като срамен "фактът, че президентът зае страната на Путин".

 

Според сенатор Елизабет Уорън (Масачузетс), която се смята за потенциален опонент на Тръмп на президентските избори през 2020 г., той е засрамил Америка, подкопал е нейните институции, отслабил е съюзниците ѝ и е прегърнал "диктатор".

 

"Русия се е месила в нашите избори и атакува нашата демокрация. Той трябваше да държи Путин отговорен, а не награден", допълни тя.

За сенатор Тим Кейн (Вирджиния) „това е тъжен и срамен момент за нацията ни“.

 

Сенатор Бил Нелсън (Флорида) вече се опасява, че Путин може да се намеси и в изборите за Конгрес през ноември.

 

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън разкритикува Тръмп, който отказал да осъди предполагаемата руска намеса в изборите. Тръмп избрал да прегърне Путин на пресконференцията, като поставил „думата на руския лидер над тази на нашата собствена разузнавателна общност“.

Бившият кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтънзаяви, че вече се знае на коя страна е Доналд Тръмп.

Председателят на фракцията на Демократическата партия в сената на САЩ Чък Шумър заяви: "Един притеснителен въпрос виси сега над Белия дом: какво би накарало Тръмп да постави интересите на Русия над тези на САЩ“.

Единственият влиятелен политик в САЩ, похвалил Доналд Тръмп е сенаторът от Републиканската партия от щата Кентъки Ранд Пол, който заяви, че критиците на президента и неговия метод за общуване с Русия грешат. Той посочи, че Вашингтон също избира страна при изборите в другите държави. Според Пол е важно САЩ да поддържат открит диалог с противниците си, особено ако се надяват да променят тяхното поведение. „Трябва да открием начин да направим диалога по-добър“, допълни той. Според него служителите на разузнавателните служби на САЩ и конгресмените, които критикуват Тръмп, включват членове и на двете партии, които са против президентството му като цяло. Той определи поведението им като „Синдром на вманиачаването на Тръмп“.

 

Тръмп, по традиция, избра Twitter, за да изрази мнението си. И то е, че "продуктивен диалог с Русия е добър не само за САЩ, не само за Русия, а за целия свят".

 

Самият Путин коментира, че усилията на Запада да изолира Русия са се провалили, защото Русия е твърде голяма в световен мащаб, за да се случи това.

В руската преса като цяло наблягат, че няма съвместен меморандум от срещата, но в. "Комерсант" коментира, че най-реалистично изглежда да има напредък по преговорите за договора СТАРТ (за стратегическите нападателни оръжия).

 

Днес, 17 юли, предстои среща на Тръмп с конгресмени – заради случилото се в Хелзинки, но няма подробности с кои точно конгресмени ще се види американският президент.

Добавете Вашия коментар

TOP