Осиновени българчета в САЩ попаднаха в „Къща на ужасите”

08 Август 2019 | 11:09
0 коментара
Общество

Осиновени български деца са преживяли истински кошмар в „Къща на ужасите” в Мисури.

Двете близначки са живели при невъзможни условия, съобщи изданието "БГ войс". Момичетата били осиновени преди 7 години от двойка в градчето Съмървил, щата Мисури.

Осиновителите Мак и Мелиса Макгрегър са арестувани на 8 юли т.г. за тормоз над децата им. В дома на  56-годишния мъж и 40-годишната жена са открити 10 деца - 8 собствени и двете осиновени близначки от България.

До разкриването на страшната история се стига след като съседи алармират властите. Те откриват момичето на 14 години далеч от къщата, в която живее. То било мръсно, босо, със сплъстена коса. Краката му били окървавени. Съседите прибрали момичето и го нахранили. То споделило, че не се е хранило с дни.

Пред  социалните служители детето разказва за системния тормоз от страна на осиновителите. Той се изразявал в наказания, заключване в тъмни или твърде слънчеви стаи с часове и бягане без обувки по чакъл. Момичето било карано също да стои навън в студа, ако не се подчинява.

Други наказания включвали лишаване от храна - забрани към децата да се хранят със сурови зеленчуци като броколи и репички. Наказанието влизало в сила ако някое от децата си позволи да иска дреболии -  като да се облече, да сложи обувките си или да си вземе душ. Тийнейджърите са заставяни да четат библията. Мъжът Марк Макгрегър ги е удрял с лъжица или шпатула, което потвърдили и другите деца в къщата на ужасите.

Българчетата близначки са имали забрана да искат допълнително храна, която се държала под ключ от родителите.  

Последвалият медицински преглед, проведен в близкия центъра за подкрепа на деца, показал, че 14-годишната българска девойка имала паразити, а сестра й раздут корем поради недохранване.

„Това е един изключително неприятен случай, който хвърля сянка върху много други положителни случаи на осиновяване на български деца в САЩ”. това заяви генералният консул в САЩ Иван Анчев пред Нова тв.

„Още в рамките на работния ден се свързахме с компетентните власти, в случая с шерифския офис в окръг Шенън на щата Мисури. Разговаряхме лично с шериф Дарън Браули. Той ни информира подробно за ситуацията”, каза още той.

Анчев заяви, че децата са на сигурно място.

„Те се намират на около 1 час път от Съмървил, щата Мисури, в помещение, което е под полицейска закрила. Прегледани са веднага от лекар, който не е установил следи от сексуално насилие, някакви други наранявания или някакви други сериозни здравословни проблеми. Според шериф Браули децата в момента са в добро състояние и за тях се полагат грижи”, коментира Ачев.

„Това, което разбираме от източници е, че тези хора са искали децата им да бъдат обучавани във форма „домашно образование”. Не знаем какаво са работили родителите. Децата са карани да четат книги с религиозно съдържание, но дали това е свързано с причината за състоянието им, още не знаем”, каза още той. 

„Децата при всички положения ще бъдат в една сигурна и защитена среда. Няма каквато и да  е била възможност да бъдат върнати на родителите. Те самите са пуснати под гаранция от 100 000 долара. Оттук нататък ще бъдем пряко информирани какво е състоянието на тези деца”, каза Ачев.

От МВнР съобщиха, че осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите.

"Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури. Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания", гласи съобщението от Външно.

Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая, информират още от МВнР.

Добавете Вашия коментар

TOP