Още 99 души загубиха битката с COVID-19

24 септември 2021 | 10:38
2 коментара
Още 99 души загубиха битката с COVID-19

1835 са новите случаи на коронавирусна инфекция за последното денонощие, показва статистиката на Единния информационен портал. В лабораториите са направени 20 996 теста или делът на положителните проби е 8,7%. С най-голям брой нови случаи е столицата - 401, 150 са случаите в Пловдив, 145- във Варна, 103 - в Благоевград. Най-малко положителни тестове има в Разград - 14. Починалите са 99.

На този фон се отчита лек ръст във ваксинациите - поставени са 11 441 ваксини за последното денонощие. Хората със завършен ваксинационен цикъл са 1 298 936. Общо поставените дози са 2 494 575. Настанените в болница са 4949, в интензивни отделения са 414 души. През последното денонощие излекуваните са 1055. 99 души са загубили битката с вируса. 

Шефът на общопрактикуващите лекари в София Георги Миндов посочи пред Би Ти Ви, че едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват. По думите му 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. "По-малко заболяват, но повече умират", каза той. "Делта" вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година - на кърмачетата", каза още Миндов. По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък. "Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0.05%", посочи той.

 

ОБЕЩАНОТО ЛЕЧЕНИЕ - НА ХАРТИЯ

"Обещаните от министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извършва преглед на заболели и да се изписват безплатни лекарства, масово не работят". Това коментира пред Би Ти Ви д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в столицата.

"За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти", каза Миндов. По думите му "това е много хубава идея, но тя не може да се реализира - най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна. Затова според него в лечението на леките и средно тежки случаи на коронавирус трябва да се включат по-активно и личните лекари. Трябва не само COVID зоните, но и личните лекари да могат да изписват от безплатните лекарства, определени от МЗ, смята още той. По думите всички лекарства, които попадат в списъка, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са "на ръба между домашно и болнично лечение". "Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната - не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона (на личние лекар - бел.ред.) и да му бъдат изписани тези лекарства", обясни Миндов.

"Covid зоните не работят в полза на пациентите. Ние като лични лекари сме изключени от това лечение, а дадения пациент, за да получи тези медикаменти за домашно лечение - дали напълно, дали частично реимбурисрани, трябва да отиде само в такава зона, в определен за него коридор, а след това ще се окаже, че аз като негов личен лекар ще проследявам лечението му. Същевременно, рецептата за домашно лечение е само електронна и на нея може да се изпишат медикамента само от три групи, определени в списък от Министерство на здравеопазването. Освен това се оказва, че част от тези медикаменти изобщо ги няма в аптеките. "И питам тогава - кой лекува тези пациенти на домашно лечение - личните им лекари или лекарите от специализираната извънболнична помощ, и дали има такива специалисти - няма...". Това коментира и д-р Николай Брънзалов, зам-председател на БЛС пред БНР. НЗОК трябва да разшири пакета от изследвания за проследяване на COVID пациенитите - като например изследването за съсирването на кръвта, смята още той. "Задали сме и този въпрос на НЗОК. А същевремено ни се налагат изследвания, които не са съобщени в никакви медицински препоръки за лечение на коронавируса", поясни лекарят.


Кур за Бриндо публикува:
24 септември 2021 | 14:55
Бриндо куче краставо срещу колко пари публикуваш всеки ден фалшиви новини децата ти краста да хванат!!!!
Кур за Бриндо публикува:
24 септември 2021 | 14:55
Бриндо куче краставо срещу колко пари публикуваш всеки ден фалшиви новини децата ти краста да хванат!!!!

Добавете Вашия коментар!