ОПЕК: Има риск за нефтените пазари през 2021 г.

04 Януари 2021 | 11:01
0 коментара
Общество

През първата половина на 2021 г. остава рискът от спад на пазара на нефт, независимо от „обнадеждаващите” сигнали. За това предупреди генералният секретар на държавите-износителки на петрол ОПЕК Мохамед Баркиндо по време на откриването на заседанието на техническия комитет на ОПЕК+.

"Ние едва започваме да се откъсваме от голямото съкращаване на инвестициите през миналата година, от огромната загуба на работни места и най-ниското в историята намаляване на търсенето на нефт”, подчерта Баркиндо. Той припомни, че няколко държави продължават да запазват „ограниченията в социалната и икономическата дейност”. Освен това съществуват опасения, предизвикани от новия щам на коронавируса.

През втората половина на 2021 г. се очаква възстановяване на икономиката „с потенциала за ръст”, каза Мохамед Баркиндо. Независимо от това ще минат няколко години, преди области, свързани с туризма и прекарването на свободното време да се възстановят до нивата от периода преди пандемията.

Днес държавите от ОПЕК+ ще проведат две срещи, в рамките на които трябва да решат дали има необходимост от увеличаването на обемите на нефт през февруари с още 0,5 млн. барела за денонощие. /БГНЕС и „Дойче Веле”

Добавете Вашия коментар

TOP