Опасност дебне в планината: Туристи събориха лавина в Пирин, оцеляха невредими

01 Февруари 2020 | 18:09
0 коментара
Общество

Лавина, тип „снежна дъска“, е съборена вчера от група туристи (свръзка от двама души) при изкачване на връх Каменица в Пирин.

Инцидентът е станал около 09:28 часа на ръба към връх Малка Каменица, за щастие няма пострадали хора, пише сайтът Банско днес. 

Движейки се през ръба, водачът на свръзката събаря лавината. Първоначално се отцепва малка дъска от ръба и свличайки се надолу, лавината събаря значително количество снежна маса по склона, за късмет двамата катерещи остават невредими. Заради инцидента планинарите се отказали от изкачването и се върнали обратно.   

За повишена лавинна опасност предупреждават и от ПСС. Валежите от сняг от последните дни, силният вятър и лошата основа повишават значително опасността. За днес прогнозата също е много неблагоприятна. Очаква се стихване на вятъра и повишаване на температурата, което е предпоставка за падане на лавини. От ПСС съветват да се избягват стръмни склонове с източно и североизточно изложение, и поясняват, че при силни ветрове „дъските” често се цепят в средните части на склоновете, а не в обичайните най-високи! Това може да създаде измамно усещане, че няма опасност, понеже улеите са издухани и твърди в стръмните им части. От ПСС припомнят още, че снежната основа на места е много неблагоприятна. Има от всички видове „опасна основа” – скреж (дебели слоеве в гористи местности), снежна захар (цели слоеве), ледени кори и суграшица върху тях.

Спасителите допълват още, че излизането извън маркираните писти е опасно. Вятърът предизвиква формиране на снежни дъски и често се наблюдават спонтанни лавини.  

Добавете Вашия коментар

TOP