Опасно време в София, Пловдив и още 7 области

03 Юни 2019 | 07:18
0 коментара
Общество

Предупреждение за опасно време с жълт код е издадено за днес за 9 области в Северозападна и Централна България.

Очакват се интензивни валежи, придружени с гръмотевици, има условия за градушки. На места количествата дъжд ще достигнат до 25-35 литра на квадратен метър, а локално и повече, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Областите, за които има издаден жълт код са София, София (област), Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Видин, Плевен, Враца, Монтана.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане близко до средното за юни.

Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра.

Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки. В източните райони ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, ще духа слаб юг-югоизточен вятър, а температурите ще са по-високи. Преобладаващите максимални ще са между 21 и 26 градуса.

По Черноморието облачността ще е променлива, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 16-22 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16 градуса, на 2000 метра - около 9 градуса.

И през следващите дни, на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури, както и временно усилване на вятъра. Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки. В източните райони ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, ще духа слаб вятър с южна компонента, а температурите ще са по-високи - между 22 и 27 градуса.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg

Добавете Вашия коментар

TOP