Опасно време над България днес

28 Май 2021 | 08:52
0 коментара
Общество

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за 4 области в страната. За други 18 области кодът е жълт, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). За 6 области в страната е в сила жълт код за силен вятър и гръмотевици.

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Там се очакват гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества до 40-45 мм. Ще има условия за градушки. Ще се усили северозападният вятър с пориви до 20-22 м/с.

За областите Монтана, Враца, Видин, Благоевград, Пазарджик и Пловдив е в сила жълт код за силен вятър и гръмотевици. Там се очакват гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества до 25-30 мм. Ще има и условия за градушки. В тези области се очаква усилване на вятъра пориви до 20-22 м/с, като за област Благоевград се очаква той да достигне до 20-24 м/с.

За областите Перник, Кюстендил, София- град, София-област, Смолян , Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Търговище, Русе, Разград, Варна, Силистра Добрич, Стара Загора в сила жълт код за обилни валежи и гръмотевици. Там се очакват гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества до 25-30 мм. Ще има условия за градушки.

Днес на много места в Западна и Централна, а след обяд и в Източна България ще има краткотрайни, на места интензивни валежи с гръмотевични бури, прогнозира пред Агенция „Фокус“ дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Боряна Маркова.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде близко до средното за месеца.

Ще има и градушки. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да намалява, но в Източна България и през нощта ще продължи да вали дъжд, на места с гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува хладен въздух. Максималните температури ще бъдат предимно между 19° и 24°, в София около 18°.

Над Черноморието ще преди обяд ще бъде почти без валежи с разкъсана облачност, временно намаляваща до слънчево. След обяд и през нощта срещу събота на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони и с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури на въздуха ще са 20-22°. Температурата на морската вода е 16-18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините също ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югоизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 7°.

Добавете Вашия коментар

TOP