Опасно време и жертви в Западна Европа! Наводнения в Италия, студ в Белгия, снеговалеж във Франция

31 Октомври 2018 | 07:10
0 коментара
Общество

Опасно време в Западна Европа. Жертвите в Италия са 11, в Белгия две.

Средиземноморският циклон, който причини наводнения и бедствия в Италия, преминава на север. Жълт и оранжев код за опасно време за утре е издаден за най-южните части на Германия.

Междувременно се развива и нов циклон, който се очаква да премине през Испания, Италия и части от Словения до края на работната седмица.

Лошото време в Италия е отнело живота на 11 души, а много училища в цялата страна и днес останаха затворени. В североизточната област Венето, където положението е най-тежко, губернаторът обяви извънредно положение. Във Венеция нивото на водата се повиши до 156 см, доста над 130 см, смятани за критични.

Освен петте жертви, идентифицирани през вчерашния ден, един човек е загинал във Венето от паднало дърво, както и пожарникар в Алто Адидже, Северна Италия, участвал в спасителни операции. Жена е загинала в дома си в резултат на свличане на земна маса и камъни в Трентино.

 

 

WATCH: People walk through Venice's flooded streets following heavy rain and fierce winds in Italy

Мъж е загинал вчера следобед, докато карал кайтсърф край Католика, на адриатическото крайбрежие. Той бил отнесен от силния вятър към скали. Един мъж се смята за изчезнал в морето край Калабрия. Лодката му е открита празна на крайбрежните скали, а във водата е забелязано тяло, но заради бурята още не е извадено.

Според италианските медии общо около 170 души - туристи и служители в хотели, са блокирани в прохода Стелвио, Северна Италия, на границата с Швейцария, заради обилните снеговалежи, натрупали метър и половина снежна покривка.

Училищата в Генуа ще бъдат затворени през целия ден, както и в Рим и много други италиански общини, където няма да работят и детските градини. Трафикът в Рим днес е силно затруднен, тъй като много паднали дървета още блокират улиците около центъра.

Според местните власти "acqua alta" (високата вода) е достигнала до 156 сантиметра в ранния следобед във Венеция, а дървените платформи, които обикновено се поставят на главните проходи в ренесансовия град, не са били достатъчни, за да осигурят безопасно преминаване по ниско разположения площад.

Мозайката на катедралата "Сан Марко" във Венеция и два гоблена от известния испански художник Хуан Миро са повредени от наводненията в града, съобщи италианската агенция АНСА.

Дъждовете наводниха цялата централна част на базиликата на едноименния площад. Пострадаха мозайки, монументални бронзови византийски кресла, мраморни колони.

Гоблени на Миро са изложени в двореца "Загури" за изложбата "От Кандински до Ботеро - всички за една цел", която трябва да бъде отворена за обществеността на 1 ноември. Помещение на първия етаж на двореца също беше наводнено поради техническа повреда на тоалетната. Силното напрежение от покачването на водното равнище е довело до пробив на тръба, предаде ТАСС.

Всички останали творби от ХХ век са спасени, защото са били прехвърлени на горния етаж. Само Миро е останал на приземния етаж. И двата гоблена вече са доставени в специални работилници за реставрация.

Силен снеговалеж в южната и централна части на Франция предизвика хаос по пътищата и прекъсна електроподаването на близо 200 000 жилища, предаде Ройтерс, като цитира местните власти. В някои градове и села паднаха до 40 см сняг.

Неочаквано големите и необичайни за сезона снежни бури обхванаха региона на Оверн-Рона-Алпите и близките райони на юг и на запад от Лион. Телевизии показаха дебела снежна покривка над магистрали и в селища. Стотици превозни средства бяха блокирани.

Около 900 камиона бяха принудени да останат на пътя през нощта и стотици шофьори изоставиха автомобилите си, за да потърсят топло и безопасно място, където да прекарат нощта. Хора пуснаха във Фейсбук постове с молби за помощ. Снегорини разчистваха пътищата.

Метеоролозите отхвърлят критиките, че не са предупредили за развалянето на времето, като посочват, че от няколко дни предсказват, че още преди седмици са предупредили, че районът може да бъде обхванат от лошо време.

21 000 жилища на остров Корсика все още нямат електричество поради щетите, причинени от ветровете, достигащи 160 км/ч, предаде Франс прес.

В Словения от вчера е обявена "червена тревога". Един сърфист е обявен за изчезнал.

Хърватският пристанищен град Риека беше наводнен. Прекъснато е движението на много фериботи.

В Чехия има нарушения на железопътния транспорт. Силните ветрове събориха много дървета върху релсите. Около 30 000 души са без електричество, съобщи чешката енергийна компания ЧЕЗ.

От измръзване в Брюксел са починали две бездомни жени, съобщиха местни медии. От няколко дни температурите в страната са около 3-4 градуса след рязко понижение с над 10 градуса и нахлуването на полярен въздух.

В средата на октомври бе съобщено, че т. нар. "зимен план" ще бъде задействан в средата на ноември. Преди дни медиите уточниха, че изпълнението на плана започва на 1 ноември.

"Зимният план" е дейност на социалните служби, чрез която се предоставя покрив на бездомниците. В социалните заведения те получават отопление, здравни грижи и съвети как да се справят с безпътицата, в която са изпаднали.

В Брюксел социалните служби са в състояние да се погрижат за около 1000 бездомници. С дейността на приемния център се занимават стотина служители. Наскоро социалните служби призоваха за дарения и съобщиха, че не им достигат одеяла и топли дрехи. 

Тежко е положението и в Южна Австрия, която също беше залята от проливни дъждове. 60 души от областта Каринтия бяха евакуирани, след като нивото на водата в река Драва се повиши до 30-годишния си максимум, а вятърът достигна 120 километра в час.

Добавете Вашия коментар

TOP