Опасно ли е децата да приемат лекарства за възрастни?

19 Ноември 2018 | 17:43
0 коментара
Любопитно

Особено в периода на настинки и грип лекарствата са проблем за семейния бюджет. Трябва ли да се купуват паралелно обикновени таблетки и техните аналози за деца? Какво казват лекарите? На каква възраст децата могат да приемат хапчета за възрастни?

По правило, дозировките за възрастни се предписват на деца на възраст между 14 и 16 години, освен ако в инструкциите не е посочено друго. Крайно нежелателно е деца да приемат лекарства за възрастни, особено в случаите, когато не съществуват детски форми за тях. Това може да означава, че лекарството (например ацетилсалициловата киселина) е противопоказано при деца, тъй като е възможно да причини сериозни странични ефекти. Освен това, редица лекарства могат да повлияят върху развитието на организма на детето (пубертет, формиране на зъбите и т.н.).

Ако по някаква причина трябва спешно да дадете лекарството, но нямате достъп до форма на препарата, предназначена за деца, първо трябва да сте сигурни, че препаратът е предназначен за употреба и от деца (това е посочено в инструкциите), и второ, да коригирате дозата му. Най-често тя се коригира според теглото. Килограмите на възрастен човек (средно 70-80 кг) се делят на теглото на детето. Стандартната доза за възрастни се намалява с този коефициент. Като правило, дозата за децата е 3-5 пъти по-ниска от тази за възрастни.

Въпреки това, понякога е невъзможно да се направи такова коригиране - редица лекарствени форми не могат да се делят на части, тъй като няма да има терапевтичен ефект от приема им.

Добавете Вашия коментар

TOP