ОП Благоевград избира ръководител, досегашният Христо Георгиев единствен кандидат

17 Юли 2018 | 11:18
0 коментара
Общество

Утре избират нов административен ръководител на Окръжна прокуратура-Благоевград, информира "Дарик".

Досегашният окръжен прокурор Христо Георгиев вероятно ще продължи да изпълнява тази длъжност, тъй като той е единственият кандидат, допуснат до конкурса, който ще се проведе на 18 юли. 

До ВСС е изпратено становище от Сдружението на пострадалите имуществено от недобросъвестността на община Кюстендил, съкратено СПИНОК, представлявано от адвокат Ангел Ангелов. Сдружението се обявява против кандидатурата на Христо Георгиев за окръжен прокурор на Благоевград.

"Причина за това отрицателно становище е неговата лична съпричастност, в качеството му на административен ръководител и окръжен прокурор, към забавянето и провала на знаково от обществен интерес досъдебно производство, за разследване на данните за извършено престъпление във връзка с така изтегления облигационен заем от община Кюстендил в размер на 6 500 000 евро", се казва в становището.

Според Ангел Ангелов, Христо Георгиев си е позволил да въздейства върху наблюдаващия делото прокурор. Има и приложено становище от Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС, в което прокурор Христо Георгев е определен като честен и почтен магистрат.

"При изпълнение на служебните си задължения Георгиев се ръководи от вътрешното си убеждение и закона, не се поддава на натиск, заплахи и стимули, той е независим магистрат. Притежава чувство за справедливост, той е почтен и честен магистрат.


 



Извършените проверки не са установили данни за допуснати дисциплинарни нарушения от прокурора. Срещу него не са постъпвали сигнали за корупция, няма налагани дисциплинарни наказания", се посочва в становището на Колегията.
 
Христо Георгиев работи в системата на правораздаването от 1992 г., когато започва работа в Районния съд в Благоевград. От 1994 до 1997 г. е адвокат към Адвокатска колегия-Благоевград. От 1997 до 1998 г. е заместник районен прокурор в Районната прокуратура в Благоевград. От 1998-а е прокурор в Окръжна прокуратура-Благоевград, на която е административен ръководител от 2012 г.

Добавете Вашия коментар

TOP