Онколози създадоха медикамент, убиващ до 90% от раковите клетки

29 Март 2018 | 22:32
0 коментара
Любопитно

Изследователи са установили, че в едно отровно растение има вещества, които са способни да се преборят с най-страшните заболявания - онкологичните, съобщава medikforum.ru
 
Изследванията в тази област са проведени от научни специалисти от Държавния медицински университет "В.И. Разумовски" в Саратов. Те въведоха ново лекарство, което се основава на отровно растение.

Учените са посочват, че големи дози от тинктура от растението могат да предизвикат слабителен ефект. Човек започва да Лице има диария, конвулсии и повръщане. Но тинктурата в малки доповръща, появява се диария. 

Те обясняват още, че това растение се използва в народната медицина. Смята се, че то помага при сърдечно-съдови заболявания, има диуретично и слабително действие. Но едва сега медиците му обръщат сериозно внимание. В резултат на работата им е получено нетоксичено средство, което е лишено от опасните свойства на самото растение, но е напълнено с ползи.

Тестове на новото средство за борба с онкологични заболявания, извлечено от растението лечебната сиротица, вече са извършени върху животни и клетъчни  култури. Те са проведени от специалисти от Руския онкологичен научен център "Н.Н.Блохин". Резултатите са по-добри от очакваното - медикаментът може да убие до 90% раковите клетки.

Лечебната сиротица не е от популярните билки. Народът ни я нарича още бял кантарион, горчивличе или трескавиче. Знае се, че билката притежава слабително и диуретично действие. Иначе данните от експериментални и клинични проучвания с лечебна сиротица са доста оскъдни. Основното действие на билката се свързва със съдържащия се в нея гликозид с все още неизяснена химична природа и с най-общото наименование грациотоксин. Освен присъщото на дрогата диуретично действие е доказан още и усилващ сърдечните контракции ефект.

Лечебната сиротица е многогодишно тревисто растение с пълзящо вкореняващо се коренище. Цветоносното й стебло е високо до 50 см, а цветовете са по 1-2 в пазвите на листата на върха на стеблото, на дълги дръжки. Лечебната сиротица цъфти от юни до август. Расте из влажни ливади, по замочурени места, край реки и блата. Билката е разпространена из цялата страна от 100 докъм 2000 м надморска височина. Освен у нас се среща в Средна и Южна Европа.

С лечебна цел се използва събраната по време на цъфтеж и изсушена надземна част на растението. Тя притежават горчив вкус.

Българската народна медицина препоръчва лечебната сиротица като драстично слабително средство. А наши учени са регистрирали патент за технология, по която се изготвя препарат със слабителна активност. Дрогата се препоръчва и като противоглистно средство.

Външното лечебната сиротица под формата на компрес се използва при упорити сърбящи обриви.
Лечебната сиротица в комбинация със смрадлика и лайка помага и срещу пародонтоза. За целта са нужни 12 листа смрадлика, 8 цветчета лайка и едно цветче лечебна сиротица (бял кантарион). Те се варят в 250 мл вода 5-6 минути. С отварата се правят 5-6 жабурения по 2-3 минути. Най-полезни са вечер, след измиване на зъбите.

ВНИМАНИЕ! По-големи дози от билката предизвикват упорито повръщане. Лечебната сиротица е отровна, поради което не се препоръчва самолечение с нея./Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP